Darba devēji: Konsolidācijas skaitļi ir satraucoši

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem vēl turpināsies, bet izskanējis, ka nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas apjoms būs 150-180 miljoni latu. Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Līga Meņģelsone šos skaitļus vērtē kā satraucošus.

Viņa šorīt intervijā Latvijas radio atzina - jāskatās, tieši ar kādiem pasākumiem plānots panākt budžeta konsolidāciju.

Jāsakārto uzņēmējdarbības vide

Lai gan fiskālā disciplīna Latvijai vajadzīga, tomēr - ja Latvijas tauta līdz šim bija ļoti savilkusi jostas, šobrīd, iespējams, ir īstais brīdis, lai valdība strādātu pie reālas uzņēmējdarbības vides uzlabošanas.

Tas veicinātu valsts ieņēmumu pieaugumu.

Ilgi izmantots žņaugs var kaitēt

Meņģelsone minēja piemēru ar žņaugu - īsā laikā tas aptur asiņošanu, taču ilgtermiņā var būt kaitīgs. Jāuzmanās, lai žņauga lietošana neraisītu pretējas sekas.

Viņa piekrita, ka aizdevēju minētās lielās konsolidācijas summas atkal liks Latvijas tautsaimniecībai uzlikt žņaugu. Viņa atgādināja, ka vakar no rīta puses bija ziņas ar aptuveni simts miljonu latu konsolidāciju.

Ietaupīt var un vajag, tikai jautājums - uz ko.

Meņģelsone arī kritizēja valdības rīcību, slēpjot no sabiedrības budžeta tapšanas gaitu.

"Pat saprotot ārkārtīgo laika spiedienu, pat saprotot to, ka valdība mums ir izveidota salīdzinoši nesen, tomēr, ja esam vienojušies, ka valdības sociālie partneri tiek informēti un iesaistīti vismaz budžeta galveno līniju veidošanas procesā, tad, ja mēs to uzzinām "post factum", tad tas droši vien neliecina ne par labo praksi, ne par nopietnu attieksmi pret šīm lielajām grupām."

Trešdien plānota Nacionālā trīspusējās sadarbības padomes sēde, kurai vajadzēja būt jau pagājušajā nedēļā.

Komentējot lielākās riska pozīcijas, ko valdība nākamā gada budžeta konsolidācijas kontekstā nedrīkstētu aiztikt, darba devēju pārstāve uzsvēra, ka

nevajadzētu palielināt nodokļus.

Līdzšinējais budžeta variants nodokļu celšanu neplānoja, un tas vērtējams pozitīvi.

Meņģelsone arī izteicās, ka vairāk jādomā par ēnu ekonomikas apkarošanu valstī. Patlaban tās apjomi ir 40%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu