Sarunas ar aizdevējiem rit ļoti smagi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sarunas par nākamā gada konsolidācijas apjomiem un pasākumiem ar starptautiskajiem aizdevējiem rit ļoti smagi. Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) šorīt intervijā Latvijas radio sacīja, ka pastāstīja, ka vakar vienošanās netika panākta.

Sarunas turpināsies arī šodien, kad valdība un starptautiskie aizdevēji mēģinās panākt gala vienošanos.

Tikšanās ar aizdevējiem vakar notika no pulksten 9 līdz 18. Tajās runāja par noslēguma dokumentu redakcijām, kurās aprakstīti būtiskākie nosacījumi, lai slēgtu viņu misiju Latvijā - makroekonomiskie rādītāji, pasākumi izdevumu samazināšanai, ieņēmumu prognozes.

Sarunas noritēja ļoti smagi.

Kolēģi gan esot teikuši, ka šogad sarunas esot bijušas vieglākas nekā iepriekšējos gadus.

"Tomēr sarunas nav slēgtas, par konsolidācijas summu vienošanās nav panākta.

Latvijas puse turpinās pārliecināt aizdevējus, ka mūsu prognozes par nākamā gada ieņēmumiem ir pietiekami precīzas, to mēs varam apliecināt ar iepriekšējo gadu pieredzi."

Tāpat Latvijas puse centīsies pārliecināt, ka piedāvātie izdevumu samazinājumi būtu ieskaitāmi un ir pietiekami ilgtspējīgi.

Sākumā vēlas griezt 175 miljonus latu

Viņķele atklāja, ka

sākotnējā aizdevēju pieprasītā konsolidācijas summa bija 175 miljoni latu.

Tā bijusi balstīta uz ļoti piesardzīgu scenāriju.

Vakardien kā vienošanās sākuma punkts noteikti 150 miljoni latu. Taču šis skaitlis vēl nav galīgais - pārliecināšana turpināsies arī šodien.

Konkrētu summu, par kādu Latvijas puse vēlas aizdevējus pārliecināt, ministre neatklāja - tā būšot tāda, kādu būs iespējams panākt.

Jāpatur prātā, ka Latvija vēlas nepārkāpt 2,5% deficītu pret iekšzemes kopproduktu. Latvija esot diezgan cerīga ar ieņēmumu prognozēm. Taču aizdevēju prognozētais Latvijas izaugsmes rādītājs nākamgad ir ārkārtīgi piesardzīgs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu