Īslandiešu investori iegādājušies "Karšu izdevniecības Jāņa sēta" kontrolpaketi (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īslandiešu investori SIA "Solvina" iegādājušies Aivaram Zvirbulim piederošās SIA "Karšu izdevniecība Jāņa sēta" kontrolpaketi, šodien vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

"Solvina" lielākais īpašnieks ir īslandiešu kapitāla uzņēmums SIA "Norvest Latvia", bet 9,5% pieder SIA "Latvian Capital Ventures", un līdz ar veikto darījumu īslandiešu uzņēmēji papildinājuši uzņēmumu portfeli, kurā tieši vai pastarpināti jau ietilpst arī "Depo DIY", "Vika Wood", "Biko-Lat", "Norvik Banka" un citi uzņēmumi.

Darījuma summa netiek izpausta, taču zināms, ka iegūtos līdzekļus Zvirbulis ieguldīs privātmāju ciematā "Amatciems".

Zvirbulis Cēsu rajona Drabešu pagasta Amatciemā pabeidzis jau 90 privātmāju būvniecību, no kurām 70 jau pārdotas. Blakus esošā teritorijā, kurā plānota ekonomisko mājvietu būvniecība, sākta ainavas veidošana.

Līdz šim Amatciema infrastruktūrā jau ieguldīti 13 miljoni eiro jeb aptuveni 9,13 miljoni latu, no kuriem aptuveni puse ir bankas aizdevums. Apbūvēti vai apbūvei sagatavoti 150 hektāri zemes, tomēr nākotnē iecerēts, ka ciemats pletīsies 500 hektāru platībā.

Zvirbulim pilnībā pieder vairāki uzņēmumi, kas saistīti ar Amatciema projektu, - būvfirma SIA "Katrīnkoks", SIA "Jaunmāras", kura tirgo īpašumus privātmāju ciematā, un grāmatvedības SIA "Amatciems". Tāpat uzņēmējam pieder daļas SIA "Galerija Jāņa sēta", kā arī SIA "LL Atpūta".

Līdz ar "Karšu izdevniecības Jāņa sēta" kontrolpaketes pārdošanu Zvirbulis izveidojis uzņēmumu SIA "Stabu 119", kurai pieder ēka, kas līdz tam bija izdevniecības īpašums. Tas uz pusēm pieder Zvirbulim un Ingai Dundurei.

"Dienas bizness" ziņo, ka ar Īslandes kapitālu Latvijā reģistrēti 55 uzņēmumi, tomēr šīs valsts investoru ietekme jūtama daudz lielākā uzņēmumu lokā, jo daudziem no tiem ir saistīti uzņēmumi. Īslandiešu kapitāls tieši vai pastarpināti ir gan meža sektorā (SIA "Byko-Lat", SIA "Vika Wood", AS "Lindeks"), pārtikas pārstrādē (AS "Laima", AS "Staburadze", AS "Gutta"), dažādu preču un pakalpojumu tirdzniecībā, finansēs un citās nozarēs.

Īslandes investori Latvijā ir aktīvi vismaz desmit gadus, tomēr pašlaik viņi aktivizējušies tieši uz vidējiem uzņēmumiem, laikrakstam norāda "IBS Prudentia" partneris Jānis Lielcepure, norādot, ka liela daļa kompāniju, kuras pērk Īslandes investori, tiek pirktas ne tikai ar mērķi gūt peļņu, bet arī lai izmantotu nopirkto kompāniju menedžmentu un tā pieredzi tālākai ekspansijai ārvalstu tirgos.

Kā piemēru Lielcepure min Īslandes kompāniju "Penninn", kas iegādājās SIA "Aigas nams" un šīs kompānijas menedžmenta resursus izmantoja, lai apgūtu Skandināvijas tirgu. Daudzos gadījumos Īslandes uzņēmējiem ir vajadzīgi biznesa partneri Latvijā, kas palīdz veidot biznesa kontaktus un atrast kompānijas, kurās ieguldīt, tādējādi taupot investoru resursus un laiku.

"Latvija, tāpat kā Īslande, ir neliela valsts, un tāpēc īslandiešiem saprotama," norāda "Behrens Corporate Finance" partnere Latvijā Valērija Gapoņenko, norādot, ka Īslandes uzņēmēji Latvijā saskata potenciālu un labvēlīgu vidi biznesa attīstībai.

"Viņi viegli atrod kopīgu valodu ar Latvijas uzņēmējiem, kā arī nejūt pretestību no valdības un sabiedrības puses pret to, ja kāds vietējais uzņēmums tiek pārpirkts," sacīja Gapoņenko.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu