Eirozona prasa Grieķijai īstenot jaunas reformas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eirozonas finanšu ministri aicina Grieķiju ieguldīt lielākus pūliņus reformu īstenošanā, ko šonedēļ izvērtēs Atēnu starptautiskie aizdevēji.

«Mēs uzsveram, ka jāiegulda lielāks darbs, jāiegulda lielāki pūliņi, lai būtu labs iznākums,» žurnālistiem Briselē paziņoja Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms.

Viņš norādīja, ka Grieķijai jāpadziļina vairākas reformas un jāaizpilda plaisas budžetā, piebilstot, ka tas, protams, nebūs viegli.

Grieķija jūlijā panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par jaunu, 86 miljardus eiro lielu aizdevumu, kas glāba to no katastrofālas aiziešanas no eirozonas. Taču apmaiņā pret aizdevumu Atēnām nācās uzņemties jaunu stingru noteikumu izpildi.

Grieķijas kreditori pašreiz izvērtē Atēnu progresu solīto reformu īstenošanā, un šonedēļ plānots atsākt sarunas starp Eiropas Komisijas (EK), Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) sarunvedējiem.

Tiklīdz sarunas tiks pabeigtas, varēs sākties Atēnu ilgi gaidītās diskusijas par Grieķijas parādsaistību atvieglošanu. Deiselblūms norādīja, ka tām būtu jāsākas drīz, lai nodrošinātu, ka ekonomiskie centieni Grieķijā ir ilgtspējīgi.

Tomēr vispirms Atēnām un kreditoriem jāpanāk vienprātība par vairākām pretrunīgi vērtētām reformām, sevišķi Grieķijas pensiju sistēmā.

Grieķijas finanšu ministrs Eiklīds Cakalots pagājušajā nedēļā vizītē Briselē paziņoja, ka Atēnas vēlas kreditoru ziņojumu pēc iespējas ātrāk, lai izvairītos no negatīvām sekām politikā un ekonomikā.

«Ja mēs nedabūsim pirmā pārskata noslēgumu (..), investīcijas neieplūdīs, izaugsme nebūs tik liela, mēs nesasniegsim mērķus un tad atkal būsim atpakaļ pie starta līnijas,» Eiropas Parlamenta ekonomikas lietu komitejā paziņoja Cakalots.

ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs Pjērs Moskovisī norādīja, ka aktuālo jautājumu vidū ir jauna privatizācijas fonda izveidošana, ienākumu nodokļa reformas, pensiju sistēmas reforma un citas lietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu