Mediķi piketēs pret kompensāciju atcelšanu plānveida operācijām (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, 10. jūlijā, plkst. 11.00 pie Ministru kabineta Latvijas Traumatologu un ortopēdu asociācija un Latvijas Gūžas un ceļu locītavu endoprotezēšanas asociācija rīkos piketu pret valsts kompensāciju atcelšanu plānveida operācijām.

Piketā aicināti pulcēties gan endoprotezēšanas pacienti, viņu tuvinieki, gan ārsti, informēja piketa organizatoru pārstāve Laura Zvirbule.

Kā iepriekš ziņots, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca ar šā gada 1.jūliju pārtrauca plānveida endoprotezēšanas operācijas. Pamats šādai rīcībai ir iespējamie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas paredz valsts kompensāciju atcelšanu plānveida operācijām.

„Plānveida pacienti nevar gaidīt gadiem, tas ir noziegums pret cilvēku. Pacienti, kuri paši nav spējīgi samaksāt par operāciju, nonāk bezizejas situācijā. Rezultāts ir kaula sabrukums, pacients paliek uz gultas,” skaidro TOS vadītājs Vitolds Jurkevičs.

Rindā uz plānveida operācijām gaida 20 000 Latvijas iedzīvotāju. Šobrīd viss ir atcelts – cilvēki nezināmu laiku turpinās ciest sāpes, pārvietoties ar kruķiem vai ratiņkrēslos un cerēt.

„Nevar cilvēku atstāt bez palīdzības. Plānveida palīdzība nav „ekstra” – to jebkuram piedāvā pat Āfrikas valstīs. Vai Latvijā ir par maz invalīdu? Cilvēki jau gaida gadiem, tagad, iespējams, nesagaidīs nekad,” komentē LU profesors Kalnbērzs, traumatologs ortopēds, TOS virsārsts.

Piketu atbalsta arī Uļjana Semjonova, Latvijas sportiste, kura saņēmusi Triju Zvaigžņu ordeni: „Pirms neilga laika arī man tika veikta sarežģīta endoprotezēšanas operācija. Nespēju iedomāties sevi to cilvēku vietā, kuri nesagaidīs savu operāciju, un tieši tāpēc es būšu kopā, lai paustu viņiem savu atbalstu!”

Savukārt aktrises Svetlanas Bless vīrs gaida operāciju – viņš endoprotezēšanas rindā ir divtūkstošais un jau šobrīd nespēj pats pārvietoties.

„Fakts, ka plānveida operācijas ir atceltas, ir traģisks mūsu ģimenei un daudziem tūkstošiem ģimeņu visā Latvijā. Vai tiešām cilvēkam ir jānonāk uz gultas un ratiņkrēslā, jākļūst pilnīgi nevarīgam un jāsagaida, kad kauls „beidzot” salūzīs, lai valsts uzskatītu, ka viņš ir pelnījis operāciju, kas atvieglo ciešanas?” vaicā aktrise.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu