Nederīgās zāles atkritumos vairāk izmet ārpus Rīgas dzīvojošie (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/joeysplanting

Nederīgos un neizlietotos medikamentus atkritumos salīdzinoši vairāk izmet ārpus Rīgas esošo lielo Latvijas pilsētu - Daugavpils, Liepājas, Jelgavas, Ventspils, Jūrmalas un Rēzeknes - iedzīvotāji, liecina biedrības «Veselības projekti Latvijai» veiktā pētījuma rezultāti.

Tā rīkojušies 76,9% aptaujāto lielo pilsētu iedzīvotāju. Tikmēr reģionu centros tā rīkojušies 28,6%, mazākās Latvijas pilsētās - 50%, bet ciematos un lauku teritorijās nederīgos medikamentus atkritumos izmetuši 56,1% iedzīvotāju.

Pētījumā arī secināts, ka 14,6% ciematu vai lauku teritoriju iedzīvotāju dedzinājuši neizlietotās zāles. Savukārt neizlietotās zāles izmetuši kanalizācijā vai izlējuši izlietnē 42,9% Latvijas reģionu centru iedzīvotāju.

Tikmēr salīdzinoši lielāks to respondentu īpatsvars, kuri nezina, kas jādara ar neizlietotajām zālēm, dzīvo Rīgā - 24,5%.

Tāpat Rīgā salīdzinoši vairāk izplatīts ir uzskats, ka neizlietotās zāles jānodod aptiekās - 36,8% gadījumu. Viedoklis, ka neizlietotās zāles jāturpina glabāt, bija 4% Vidzemes iedzīvotāju.

Par to, ka neizlietotās zāles jāizmet atkritumos, visvairāk pārliecināti ir Pierīgas iedzīvotāji - 41,2%. To, ka neizlietotās zāles jāsadedzina, visbiežāk uzskata iedzīvotāji Zemgales reģionā - 17,2%.

Vērtējot uzskatu saistību ar respondentu apdzīvotās vietas tipu, pētījumā atklāts, ka pārliecība par to, ka neizlietotās zāles jāizmet atkritumos, visvairāk raksturīga iedzīvotājiem lielajās pilsētās, izņemot Rīgu, - Daugavpilī, Liepājā, Jelgavā, Ventspilī, Jūrmalā un Rēzeknē - 38,8% no lielo pilsētu iedzīvotājiem.

Savukārt Latvijas iedzīvotāji, kas dzīvo rajonu centros, ir salīdzinoši pārliecinātāki, ka neizlietoto zāļu savākšanai jānodrošina speciālas utilizācijas vietas, piemēram konteineri - 17,6% no rajonu centru iedzīvotāju.

Biedrības «Veselības projekti Latvijai» pētījumā par Latvijas iedzīvotāju informētību un rīcību, utilizējot neizlietotas zāles, piedalījās 482 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Aptaujas veikšanai izmantota kvantitatīvā pētījuma metode tiešās intervijas «Omnibusa aptaujas» laikā. Pētījums veikts laikā no 2014.gada 20.marta līdz 30.martam. Iedzīvotāju anketēšanu un datu apkopošanu analīzei veica tirgus pētījumu kompānija «TNS Latvija».

Kā ziņots, uz biedrības «Veselības projekti Latvijai» veiktā pētījuma rezultātiem ir balstīta sociālā kampaņa «Nodod nederīgās zāles aptiekā!», ko rīko Latvijas Farmaceitu biedrība.

Šodien plkst.12 Rīgā, Pils ielā 21, pirmā stāva konferenču zālē tiks sniegta sīkāka informācija par sociālo kampaņu, tās mērķiem un aktivitātēm.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu