Veikala pārdevēja nepieņem santīmus (98)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Latvijā strādā veikali, kuros pārdevēji nepieņem sīknaudu – melnos santīmus. Pret šādu netaisnību protestēt sākusi kāda vecāmāte no Rūjienas novada Vilpulkas, jo viņas mazbērni no vietējā un arīdzan vienīgā pagasta veikala katru reizi atgriežoties tukšām rokām un noraudājušies.

Vai santīmi nav nauda?

Vecmāte Tautas balsij stāsta, ka bērni ir cītīgi sakrājuši sīknaudu, taču veikala pārdevēja atsakās santīmus pieņemt. Tāpēc viņas mazbērni nevarot nopirkt ne maizi, ne saldējumu, kaut gan pārdevējai devuši naudu. "Kur lai šajos laikos dabūju iedot baltos santīmus? Bērni sakrājuši, lai iznāk saldējumam, cepumam vai maizei. Pārdevēji ņem un iztriec laukā," žēlojas vecāmāte Maiga.

Izrādās, konkrētā veikala pārdevēji gan lielus, gan mazus ar melnajiem santīmiem sūtot iepirkties uz Rūjienu un atsakās pieņemt naudu. Pretim negrib ņemt 1 santīma un 2 santīmu monētas, turklāt tiek atteikta norēķināšanās ar bankas karti, ja pirkuma summa esot mazāka par 2 latiem. Par to informējoša zīmīte ir izlikta redzamā vietā uz kases.

Lai pārliecinātos, ka pārdevējas tiešām rīkojas pret visiem tirdzniecības noteikumiem un atsakās pieņemt sīknaudu melnajos santīmos, Tautas balss pārdevēju sarunu ar bērniem ierakstīja ar slēpto kameru. Izdzirdot par melnajiem santīmiem, pārdevēja burtiski eksplodēja un sāka kliegt uz bērnu: "Šodien man norma jau ir izpildīta. Man ir zināms skaits vienību, cik kasē var būt!"

Arī 1 santīms ir Latvijas nauda

Tomēr ir skaidrs, ka tirgotāji un pārdevēji šādi izrīkoties nedrīkst. Santīmi tāpat kā lati ir Latvijas oficiālais maksāšanas līdzeklis, norāda Zanda Brivule-Jansone "First Data" izpilddirektore Baltijā: "Arī 1 un 2 santīmi noteikti ir jāpieņem. Ja tirgotājs ir norādījis cenu, tad šis pirkums ir jāveic."

Tāpat "Data First" pārstāve uzsvēra, ka nedrīkst būt arī ierobežojumi maksājumiem ar bankas karti, neesot tādas likumdošanas, ka būtu aizliegts norēķināties ar karti, ja pirkuma summa esot mazāka par vienu vai diviem latiem. Arī karšu apkalpošanas līgumos paredzēta norma, ka nedrīkstot būt pirkumu diskriminācijas.

Skatīt pievienoto video

Komentāri (98)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu