Skip to footer
Iesūti ziņu!

Veselīgie žāvētie augļi

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Žāvētos augļos un arī dārzeņos ir ļoti daudz bioloģiski aktīvu vielu – balastvielas, antioksidanti, kuros ietilpst C un E vitamīns un beta karotīns, kā arī citi komponenti, kas var būt svarīgi hronisko slimību riska samazināšanā.

Šīm vielām nedarbojas viena pati. Efektu dod dažādo komponentu salikums. Dietologi uzskata, ka žāvētajos augļos saglabājas visas dziedinošās vielas.

Pirms lietošanas žāvētos augļus 1–2 stundas mērcē aukstā ūdenī un tikai tad ēd, rūpīgi sakošļājot. Augļus, kuriem nav kauliņu, samaļ gaļas mašīnā un glabā ledusskapī. Ēd kopā ar auzu pārslām vai augļu sulām neilgi pirms gulētiešanas. Tas palīdz uzlabot kuņģa darbību. Šādu maisījumu var lietot arī kopā ar zāļu tējām. Žāvētus augļus vislabāk glabāt sausā, tumšā vietā metāla traukā vai cieši aiztaisāmās stikla burkās.

Žāvētās aprikozēs ir daudz kālija, organisko skābju, vitamīnu, kalcija, dzelzs, fosfora. Izmērcētas žāvētas aprikozes un žāvētas plūmes lieliski iztīra zarnu traktu. Žāvētās vīģēs ir līdz 75% ogļhidrātu, 6% olbaltumvielu un tikpat daudz pektīnvielu. Vīģes palīdz pret sirds un asinsvadu slimībām, mazasinību, bronhiālo astmu. Tās noder arī kā urīndzenošs un pretiekaisuma līdzeklis. Sausa klepus un garā klepus gadījumā lieto vīģes ar pienu. 4–5 vīģes izmērcē glāzē piena, izberž caur sietiņu. Lieto siltu pa pusglāzei 2–4 reizes dienā. Rozīnes izsenis lietotas pret bronhītu, klepu. Tās ieteicamas arī sirds slimniekiem, jo satur daudz kālija. 30 gramu roziņu var izmērcēt ūdenī un ēst katru vakaru ar pienu. Drošs līdzeklis pret aizsmakumu un klepu ir rozīņu novārījums ar sīpolu sulu. Dateles ir tropisko dateļpalmu augļi un satur ļoti daudz – vidēji 62% – cukura, 2% olbaltumvielu un tikai 23% ūdens. C vitamīna tajās nav daudz. Dateles ēd tikai žāvētas (uzglabāšanas laiks – līdz vienam gadam). Tās uzlabo asins sastāvu, mazina nogurumu, ārstē plaušas. Arī žāvētos ābolos un bumbieros ir visas organismam nepieciešamās dziedinošās vielas.

***

EKSPERTA VIEDOKLIS

Andis BRĒMANIS, dietologs

Labs našķis – rozīnes un aprikozes

Žāvētos augļos saglabājas augļiem raksturīgais minerālvielu, mikroelementu, balastvielu un pektīnvielu spektrs. Toties vitamīnu vērtība tajos ir mazāka. Žāvēti augļi ir labi saldumi, tajos ir arī cukurs. Klasiskie žāvētie augļi – rozīnes, aprikozes, vīģes, plūmes un dateles – ir vērtīgi. Piemēram, žāvētas plūmes uzlabo zarnu trakta darbību, žāvētu augļu kompots palīdz mazināt tūsku. Žāvētu augļu kompotu var lietot atslodzes dienās. Jāizvāra litrs vai pusotrs kompota, neliekot klāt cukuru – tas būs pietiekami salds. Ja gribas, var pievienot citronu vai dzērvenes. Dienas laikā kompots jāizdzer; noder arī biezumi. Šādam dzērienam ir šķidrumu izvadošs efekts. Cukurslimniekiem gan vajadzētu sekot līdzi, lai žāvētie augļi netiktu lietoti par daudz. Žāvēti augļi – labs papildinājums ēdienam. Auzu pārslu biezputra labi garšo ar rozīnēm, biezpienam var pielikt ne vien kefīru vai krējumu, bet arī sakapātas aprikozes vai rozīnes. Ja gribas kādu našķi, nevajag ēst saldumus, bet pāris žāvētu plūmju vai aprikožu.

***

RECEPTES

Plānās pankūkas ar žāvētiem augļiem

Sastāvdaļas: 2 olas, 250 gramu piena, 80 gramu ūdens, 250 gramu miltu, 2 ēdamkarotes kausēta sviesta, 3 ēdamkarotes kausēta sviesta

cepšanai, sāls. Piedevas: medus un 250 gramu dažādu žāvētu augļu.

Pagatavošana: mīklas sastāvdaļas samaisa un sakuļ viendabīgā masā. Uz stundu ieliek ledusskapī. Pankūkas cep lielā pannā. Gatavām vidū liek karoti sasmalcinātu žāvētu augļu, saloka aploksnē un pasniedz, pārlietas ar medu.

Omlete ar rozīnēm

Sastāvdaļas: 2 olas, ēdamakrote cukura, glāze miltu, astotdaļlitrs piena, ēdamkarote sviesta, ēdamkarote rozīņu, pustējkarote kanēļa.

Pagatavošana: rūpīgi samaisa pienu, olas, cukuru un miltus. Uz pannas izkausē sviestu un uzmanīgi ielej sagatavoto masu. Kad omlete no apakšas apcepusies, pieliek rozīnes un kanēli. Apgriež omleti, ar divām dakšiņām sadala to gabaliņos un cep, kamēr kļūst kraukšķīga. Pārkaisa ar pūdercukuru.

Saldais kārums

Sastāvdaļas: 8 zefīri, 0,5 litri saldā krējuma, 2 ēdamkarotes želatīna, 4 ēdamkarotes cukura, 150 gramu žāvētu aprikožu, 150 gramu žāvētu plūmju.

Pagatavošana: želatīnu aplej ar aukstu ūdeni. Sasmalcina žāvētās aprikozes un plūmes. Zefīrus sagriež kubiņos. Ūdens peldē izkausē želatīnu. Blenderī sakuļ saldo krējumu ar cukuru. Putukrējumā iecilā sasmalcinātās aprikozes un plūmes. Pievieno mēreni atdzesētu izkausētu želatīnu. Visu viegli sajauc. Saldēdienu liek trauciņos, dekorē ar augļiem, riekstiem vai šokolādi.

Žāvētu plūmju mērce

Sastāvdaļas: kilograms žāvētu plūmju (bez kauliņiem), ķiploks, divi granātāboli, ēdamkarote cukura, sāls, dilles.

Pagatavošana: plūmes nomazgā, liek katlā, pārlej ar ūdeni, lai tas nosegtu plūmes, un uzvāra. Pievieno notīrītas, sasmalcinātas ķiploka daiviņas, dilles un sautē vienu stundu. Atdzesē. Masu blenderī samaļ. Visu izberž caur smalku sietu, pievieno sāli, cukuru, granātābolu sulu un vēlreiz vāra, kamēr sabiezē līdz skāba krējuma konsistencei. Atdzesē. Pasniedz aukstu pie šašlika, grilētiem gaļas ēdieniem.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu