Pasaulē dārgākie ēdieni un dzērieni (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceļojot pa pasauli gastronomisko baudu meklējumos, jāņem vērā divas lietas: jāapbruņojas ar pamatīgāku naudas žūksni un jābūt vismaz aptuvenai nojausmai, kāda ranga restorānā, krodziņā vai ēstuvē tu ieej.

Citādi var gadīties, ka, ieraugot rēķinu, aizraujas elpa un pazūd zeme zem kājām. Ka vienkārši kartupeļu čipši var maksāt arī simtus eiro, bet daža laba delikatese – pat tūkstošus, liecina 2006. gada dārgāko ēdienu saraksts.

Ja gadās ieiet Madrides steiku namā "Estik" un pasūtīt vienkāršu hamburgeru, jārēķinās, ka tas maksās ne vairāk un ne mazāk kā 85 eiro. Galu galā šajā restorānā hamburgeri tiek gatavoti no īpašas japāņu šķirnes – Kobes – liellopiem. Japāņu fermeri šos lopiņus stiprina ar regulāru alus devu, baro ar speciālu labības, biešu un kartupeļu maisījumu un divas stundas dienā katru masē, lai gaļa būtu mīksta un pati kustu mutē. Taču šis nebūt nav pats dārgākais hamburgers pasaulē, jo Ņujorkas bistro "Bistro Moderne" par tādu pašu baudījumu jāmaksā 92 eiro. Kas šajā gaļā ir tik īpašs un izcils, netiek izpausts.

Izrādās, ka šādu gastronomisku brīnumu patiesībā ir pilna pasaule. Itālijā 100 mililitri astoņdesmit gadu veca "Millesimato Ginepro" balzametiķa tiek pārdoti par 436 eiro. Toties Sanfrancisko bārā "Harry Denton''s Starlight Room" viens normāls alkoholiskais kokteilītis maksā 650 eiro. Savs prieks atrodams arī kafijas cienītājiem, jo kafijas cenas kāpj un kāpj, līdz ar to viens kilograms izsmalcinātās "Kopi-Luwak" kafijas, ko audzē un apstrādā Sumatrā, nu jau maksā vairāk nekā 708 eiro kilogramā.

Ja gribas kādu izcilu desertu, var nobaudīt saldējumu Ņujorkas bārā "Serendipity 3" – tur viena porcija maksā 770 eiro. Arī visdārgākā omlete pasaulē atrodama tajā pašā Ņujorkā. Gluži vienkārša omlete, taču, papildināta ar omāru un drusciņu kaviāra, maksā gluži tikpat daudz, cik saldējums, tātad 770 eiro.

Trifeļu cienītājiem allaž bijis jārēķinās, ka par baudu jāmaksā barga nauda. Tā tas bijis arī pagājušajā sezonā – viens kilograms balto "Albas" trifeļu delikatešu tirgotavā maksājis 4500 eiro. Laba kaviāra un trifeļu cienītāji nereti tiek ierindoti vienā un tajā pašā baudītāju rangā, taču šo delikatešu cenu ziņā pagājušajā gadā neapstrīdamā priekšgalā izvirzījies kaviārs – par vienu kilogramu Irānā tapušā belugas kaviāra jāšķiras no 7072 eiro.

Arī dzērienu jomā sasniegts dažs labs rekords. Puslitrs japāņu minerālūdens "Rokko No" Berlīnes slavenajā hotelī "Adlon" maksājis ne vairāk un ne mazāk kā 62 eiro. Taču tas nav nekas salīdzinājumā ar pudeli 1787. gada (!) saldā franču vīna "Chateau d''Yquem Sauternes", par ko kāds izsmalcināts vīna cienītājs bijis ar mieru atdot vairāk nekā 46 228 eiro. Un arī tas vēl nav nepārspēts rekords! Kāds dedzīgs amerikāņu kolekcionārs iegādājies pudeli tekilas "Tequila Ley" par nieka 225 tūkstošiem dolāru jeb aptuveni 175 tūkstošiem eiro. Acīmredzot garša bija tā vērta!

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu