Hodorkovskis Krievijas cietumā sāk badastreiku (12)

LETA/REUTERS/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas cietumā ieslodzītais bijušais naftas magnāts Mihails Hodorkovskis trešdien pieteica badastreiku, apsūdzot Krievijas cietuma pārvaldi medicīniskās palīdzības nesniegšanā bijušajam "Jukos" viceprezidentam Vasilijam Aleksanjanam, kurš cieš no AIDS.

Hodorkovskis savā paziņojumā pieprasa garantēt Aleksanjana dzīvību, nodrošinot viņam nepieciešamo medicīnisko palīdzību.

Hodorkovska advokāts Jurijs Šmits sacīja, ka Hodorkovskis badastreiku, atsakoties gan no pārtikas, gan ūdens, turpinās, līdz Aleksanjans tiks ievietots kādā privātā klīnikā.

Hodorkovskis Sibīrijā, netālu no Ķīnas robežas, izcieš astoņu gadu cietumsodu, ko viņam 2005.gada maijā piesprieda par krāpšanu un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Hodorkovskis apgalvo, ka viņš sodīts par nostāšanos pret Putinu, solot finansēt Krievijas opozīciju un pilsonisko sabiedrību.

Kremlis šīs apsūdzības kategoriski noliedz, norādot, ka Hodorkovskis un citi oligarhi deviņdesmitajos gados izlaupīja Krieviju.

Tomēr Krievijas tieslietu sistēmas vēršanās pret oligarhiem ir diezgan selektīva, nevēršoties pret tiem uzņēmējiem, kas neiesaistās politikā vai ir lojāli Putinam.

Kā jau ziņots, Krievijas Augstākā tiesa pagājušajā nedēļā atteicās pret drošības naudu atbrīvot ar AIDS slimo Aleksanjanu, kurš apsūdz prokuratūru centienos viņu nogalināt, apzināti liedzot viņam saņemt nepieciešamos medikamentus.

Aleksanjans pirms nonākšanas cietumā strādāja naftas kompānijas "Jukos" vadībā.

Krievija atteikusies izpildīt trīs Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumus, kas liek Aleksanjanu pārvietot uz slimnīcu.

Kā apgalvo Aleksanjans, Krievijas prokuratūra viņu šantažējusi, liedzot saņemt AIDS medikamentus, ja viņš atsakās sniegt melīgas liecības pret citiem "Jukos" vadītājiem.

Pagājušajā mēnesī prokuratūra noliedza, ka pret Aleksanjanu izturētos slikti, paskaidrojot, ka ieslodzītajam piedāvāta adekvāta medicīniskā palīdzība cietumā, tomēr viņš no tās atteicies. Prokuratūrā uzskata, ka šādi Aleksanjans rīkojies, lai kavētu lietas izskatīšanu.

Augstākās tiesas tiesneši lēmumu atteikt Aleksanjanam atbrīvošanu pret drošības naudu skaidroja ar to, ka drīzumā sāksies viņa tiesas prāva.

Aleksanjans, kā pats apgalvo, ir teju akls, cieš no drudža un, iespējams, tuberkulozes.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu