Koka mēbeļu greznība

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daudzus gadsimtus koks bija vienīgais mēbeļu izgatavošanas materiāls. Un, neraugoties uz tehnoloģiju progresu un dažādu citu materiālu parādīšanos mēbeļu ražošanā, koksne joprojām ir iecienīta.

Viens no galvenajiem faktoriem mēbeļu ražošanā ir koksnes izskats un faktūra. Vizuālās īpašības, protams, ir gaumes jautājums. Taču par mehāniskajām - koka cietību, izturību un deformāciju - vajadzētu plašāku informāciju.

Iedalījums grupās

Dizaineri informē, ka pēc blīvuma koksni iedala trīs galvenajās grupās:

* mīkstās koksnes - egle, ciedrs, apse, baltegle, kadiķis, liepa, apse, vītols, alksnis, kastanis; * cietās koksnes - lapegle, dižskābardis, bērzs, ozols, goba, platāna, kļava, osis, grieķu riekstkoks, pīlādzis, ābele; * īpaši cietās koksnes - baltā akācija, buksuss, skābardis, kizils, dzelzsbērzs, pistāciju koks, īve.

No cietajām koksnēm darinātās virtuves mēbeles ir izturīgākas nekā no mīkstajām darinātās, taču tas nenozīmē, ka mēbeļu ražotāji izmanto tikai cietos materiālus. Katrai koku sugai ir savas īpatnības, kas to padara vairāk vai mazāk vērtīgu.

Riekstkoks

Ciets materiāls, kam var būt gan zaļganpelēki, gan sarkanbrūni toņi. Šīs koksnes finierskaidas nereti izmanto dārgu mēbeļu inkrustācijām. Visvērtīgākais ir melnais riekstkoks.

Bērzs

Gaiši dzeltenīgs vai brūngans ciets materiāls, taču labi padodas apstrādei. Savas pateicīgās struktūras dēļ materiāls labi padodas krāsošanai. Accenta dizaineri uzsver, ka bērzs gan var būt pakļauts pūšanas procesam, taču šo jautājumu risina ar mūsdienīgiem ķīmiskiem līdzekļiem. Bērza finierskaidu plāksnes izmanto smalkai apdarei. Karēlijas bērzu, kam ir rozīga nokrāsa, savukārt izmanto kombinācijās ar melnkoku un zeltītu bronzu, iegūstot patiesi karalisku mēbeļu dizainu.

Ozols

Ozolkokam ir dažādi toņi, no dzeltenīgi bāla līdz dzeltenbrūnam ar pelēcīgu vai zaļganu nokrāsu. Ozols ir ciets, un to izmanto masīvkoka mēbelēs vai finierējumā. Ļoti efektīgi un grezni izskatās ozola kokgriezumi. Ozols ir izturīgs pret pūšanu. Šī koksne slikti pieņem spirtotas lakas un politūru, taču to ir viegli salīmēt.

Ozolkokam piemīt ārkārtīgi spēcīga enerģētika, tas spēj "uzlādēt" ar enerģiju uz ilgu laiku. Tā ir drosmīgu un spilgtu personību koksne.

Dižskābardis

Ilgmūžīga, cieta, bet plastiska koksne. Krāsu toņi no rozīgi dzeltenīga līdz sarkanbrūnam. Biežāk izmanto kā masīvkoku, retāk kā finierskaidu plāksnes. Šo koksni izmanto dažādām mēbelēm, bet īpaši bieži lieto formu mēbelēs. Labi padodas apstrādei ar nitro un poliestera lakām, vaskošanai, krāsošanai un tonēšanai. Varētu teikt, ka tā ir lētāka alternatīva ozolkokam.

Lapegle

Šai cietajai koksnei ir kādi 12 krāsu toņi. Bieži izmanto kā apdares materiālu. Tās augšanas skarbie klimatiskie apstākļi veicina bioloģiski aktīvu vielu uzkrāšanos. Sibīrijas lapegles ķīmiskajā sastāvā ietilpst dabiskais bioflavonīds - viela, kas bloķē brīvo radikāļu veidošanās procesus.

Priede

Mīksta, gaiša koksne, ko izmanto korpusa mēbeļu un mīksto mēbeļu karkasu izgatavošanai. Tā labi pacieš temperatūras svārstības un mitrumu. Ķīnā un Indoķīnā priedi uzskata par burvju koku, kas nes laimi. To mēdz dēvēt arī par nemirstības koku. Koksne labi padodas apstrādei ar krāsām un lakām.

Sarkankoks

Blīvs kokmateriāls, kam tūlīt pēc nociršanas ir dzeltenīgi sarkana nokrāsa, bet laika gaitā tas kļūst tumšāks, iegūstot skaistu sarkanbrūnu vai aveņbrūnu nokrāsu ar gaišāku un tumšāku dzīslojumu. No sarkankoka darina ekskluzīvas un dārgas mēbeles.

Sarkankoka popularitāte slēpjas ne tikai skaistumā, bet arī izturībā.

Osis

Šim kokmateriālam ir zeltaina nokrāsa, un tas ir tikai nedaudz mīkstāks par ozolu.

No oša darina skaidu plāksnes, to izmanto liekto un griezto mēbeļu izgatavošanā. Osis ir plastisks, no tā var izgatavot labas slīpētās mēbeles. Bagātīgā tekstūra vislabāk izskatās stingru, cēlu formu mēbelēs.

Koki un enerģētika

Mūsu attieksme var būt dažāda, taču nav noliedzams, ka par koku un koka mēbeļu ietekmi uz cilvēkiem runāts jau gadsimtiem ilgi. Zinātāji teic, ka atkarībā no iedarbības uz cilvēkiem eksistējot trīs koku tipi:

* koki-vampīri, kas mazina cilvēka enerģētiku (apse, kastanis, vītols, egle, ieva); * koki-donori, kas uzlabo enerģētiku un dod spēku (ozols, akācija, bērzs, kļava, pīlādzis); * neitrālie visi pārējie.

Ticēt vai neticēt - tas paliek katra paša ziņā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu