Izglītības izmaksu dēļ vecāki var vērsties Satversmes tiesā (159)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Latvija ir tikai soļa attālumā no brīža, kad kāda skolēna vecāks, nespēdams nopirkt mācību grāmatas bērnam, vērsīsies Satversmes tiesā (ST). Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi valstij būtu jānodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību. Taču laikraksts „Diena” ir noskaidrojis, ka vairākas skolas šogad cenšas dzīvot uz bibliotēku iepriekš iegādātiem grāmatu krājumiem, bet valsts finansējums mācību grāmatām vienam skolēnam šogad ir rekordmazs - 69 santīmi. Lietuvā un Igaunijā tie ir attiecīgi 14,3 un 12,6 lati.

Taču izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) „Dienai” pauž viedokli, ka dažkārt jautājums par situāciju saistībā ar mācību grāmatām un darba burtnīcām tiekot pārlieku sabiezināts. Viņasprāt, nodrošinājums ar mācību grāmatām ir atbilstošs, tādu iespaidu viņa esot guvusi skolās. Tiesa, pavisam pretēju ainu iezīmē ziedot.lv ziedojumu vākšanas akcija pirmklasnieka skolassomai, kur jau 3000 bērnu vecāki aicinājuši ziedot viņu bērnu skolas lietām, lielākā sāpe viņiem ir darba burtnīcu iegāde, stāsta Rūta Dimanta, ziedot.lv vadītāja.

Aptuvenā summa, kas vajadzīga pirmklasniekam skolas lietām, esot ap 25 latu. Tikpat lielu pabalstu Rīgas dome un vēl atsevišķas pašvaldības var atļauties piešķirt maznodrošināto ģimeņu skolēniem, kuru vecāki nespēj iegādāties mācību grāmatas.

Turklāt vairākas Latvijas skolas šogad cenšas dzīvot uz bibliotēku iepriekš iegādātajiem grāmatu krājumiem, taču vecākiem jāpērk darba burtnīcas. Atsevišķu skolu grāmatu saraksti izskatās krīzes neizkropļoti – vecākiem joprojām jāpērk pašas jaunākās skolas grāmatas un darba burtnīcu kaudzes. Grāmatas veikalos maksā vidēji no 1,5 latiem līdz pieciem latiem viena, savukārt darba burtnīcas – no lata līdz trim.

Krīzi klientu makos pamanījušas arī izdevniecības. "Mums kā uzņēmējam problēma ir tā, ka mums pretī nav pirktspējīga klienta. Katru vasaru mēs esam nostādīti zem sitiena. Skolas grāmatas nepaņem, jo tām nav naudas. Ir valsts likums par obligāto pamatizglītību, taču Izglītības un zinātnes ministrija tikai saka – skolas pieder pašvaldībām, lai tās rūpējas," laikrakstam „Diena” norāda Vija Kilbloka, tirgū lielākās spēlētājas izdevniecības Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja. Viņa saka: nevajag grāmatām vākt ziedojumus, bet gan vērsties ST, jo pamatizglītība valstī ir bezmaksas un tā ir obligāta.

Komentāri (159)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu