Polijas prezidentam un premjeram draud tiesa par valsts nodevību Smoļenskas lietā (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Polijas prokuratūra apsver iespēju sākt kriminālprocesu pret pašreizējo valsts prezidentu Broņislavu Komorovski un premjerministru Donaldu Tusku, pamatojot to ar iespējamu valsts interešu nodevību, ziņo "Newsru.com", atsaucoties uz Polijas plašsaziņas līdzekļiem. Lietu apsver ierosināt saistībā ar Smoļenskas katastrofā bojāgājušās Annas Valentinovičas dēla advokāta iesniegumu.

Anna Valentinoviča līdz ar citām augstām Polijas amatpersonām un prezidentu gāja bojā lidmašīnas avārijā Smoļenskā.

Advokāts iesniegumā raksta, ka valsts amatpersonas, kas devās uz Smoļensku pēc katastrofas 10.aprīlī, ar savu rīcību kaitējušas Polijai. Jāatzīmē, ka pēc Polijas prezidenta Kačiņska bojāejas prezidenta pienākumus pildīja Komorovskis, savukārt valdības vadītāja amatā bija Tusks.

Nesadarbojas ar Krieviju

Jurists politiķus vaino tajā, ka viņi atteicās ar Krieviju kopīgi strādāt katastrofas izmeklēšanā, tādējādi, viņaprāt, tikušas aizskartas Polijas intereses. Advokāts arī īpaši uzsver, ka Krievija bija izteikusi aicinājumu sadarboties. Advokāts iesniegumā raksta, ka Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs telefonsarunā Polijas premjeram Tuskam apliecinājis, ka Polijas un Krievijas prokuratūras varēs sadarboties avārijas izmeklēšanā. Tomēr Polijas puse, kā uzskata advokāts, šo iespēju noraidījusi.

Advokāts prasa pret politiķiem rosināt krimināllietas saskaņā ar Polijas Kriminālkodeksa 129. pantu, kur teikts, ka tās personās, kas pilnvarotas starptautiski izteikties Polijas vārdā un šādi kaitējušas Polijas interesēm, sodāmas ar brīvības atņemšanu uz laiku no viena līdz pat 10 gadiem.

Polijas prokuratūrai pēc likuma ir 30 dienas, lai pieņemtu lēmumu par lietas sākšanu vai nesākšanu. Jāatzīmē, ka Polijas puse vairākkārt uzsvērusi, ka nav juridiska pamata, lai kopīgu izmeklēšanu veiktu.

Vainīga valdība, kas neiepirka jaunas lidmašīnas

Jāatgādina, ka pret Polijas vadību skandalozas apsūdzības izteicis arī bojāgājušā prezidenta brālis Jaroslavs Kačiņskis, kurš uzskata, ka sava loma saistībā ar avāriju jāuzņemas Polijas valdībai un tās vadītājam Donaldam Tuskam. Valdība, pēc viņa vārdiem, vainīga pie tā, ka netika iepirktas jaunākas lidmašīnas, savukārt Tusks, kurš kopā ar Krievijas premjeru strādāja pie prezidenta un amatpersonu vizītes Katiņas piemiņai, neesot izrādījis "pienākošos cieņu un centienus".

Savas apsūdzības izteicis arī premjers Tusks. Viņš un valsts ģenerālprokurors Andžejs Seremets iepriekš Krievijas pusi apsūdzējuši lietas novilcināšanā. Tusks izteicies, ka tagad, izmeklēšanas beigu fāzē, sadarboties ar Maskavu kļuvis vēl grūtāk, nekā tas bija izmeklēšanas sākumā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu