CVK par mandātu pārdali var lemt tikai pēc tiesas sprieduma (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) var lemt pārdalīt mandātus starp attiecīgajās vēlēšanās reģistrētajiem kandidātiem tikai tad, ja CVK ir saņēmusi notiesājošu tiesas spriedumu krimināllietā par balsu pirkšanu Saeimas vēlēšanu laikā, sacīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Viņš norādīja, ka nevar komentēt konkrētus aizdomu gadījumus par balsu pirkšanu, jo tie ir Drošības policijas (DP) kompetences jautājums. Balsu pirkšana ir kriminālsodāma, un tā ir jāizmeklē atbilstoši kriminālprocesa nosacījumiem. Notiesājoša sprieduma gadījumā CVK varētu izvērtēt, vai vēlēšanu tiesību pārkāpumiem ir bijusi ietekme uz mandātu sadalījumu attiecīgajās vēlēšanās, un CVK varētu lemt, vai pārdalīt mandātus starp attiecīgajās vēlēšanās reģistrētajiem kandidātiem.

Cimdars skaidroja, ka sabiedrībai ir svarīgi uzreiz visu nepieciešamo informāciju sniegt DP un Valsts policijai. Taujāts par to, kādas ir CVK iespējas reaģēt uz izteiktajām aizdomām, viņš norādīja - ja CVK reaģētu uz katrām izteiktajām aizdomām, tad pietiktu 100 Saeimā neiekļuvušajiem kandidātiem izteikt kādas aizdomas, lai sāktos haoss, kas nebūtu pareizi.

CVK divas līdz trīs nedēļas pēc 12.Saeimas vēlēšanām plāno pasludināt oficiālos Saeimas vēlēšanu rezultātus. Pašlaik CVK turpina saņemt vēlēšanu materiālus un veic to pārbaudi.

Saeimas vēlēšanu likums nosaka, ka CVK piecu dienu laikā pēc tam, kad ir saņēmusi notiesājošu spriedumu krimināllietā par vēlēšanu tiesību pārkāpumiem, izvērtē, vai tiem ir bijusi ietekme uz mandātu sadalījumu attiecīgajās vēlēšanās. Pēc tam CVK pieņem lēmumu vai nu nepārdalīt, vai pārdalīt mandātus starp attiecīgajās vēlēšanās reģistrētajiem kandidātiem.

Kā ziņots, Viļānu novada domes deputāts, vietējās slimnīcas valdes loceklis un «Vienotības» vietējās nodaļas vadītājs Juris Vidiņš otrdien vērsies DP ar lūgumu izvērtēt iespējamos balsu pirkšanas gadījumus Latgalē, lai panāktu Saeimas deputāta Dzintara Zaķa (V) ievēlēšanu Saeimā.

Aģentūrai LETA Vidiņš stāstīja, ka viņa rīcībā esot atsevišķi fakti, kas liecinot par masveidīgu vēlētāju balsu pirkšanu atsevišķos Latgales novados. Par «vajadzīgo balsojumu» piedāvātās naudas summas svārstījušās no 5 līdz 40 eiro atkarībā no vietas, kur tikušas pirktas, - «dziļos laukos» piedāvāti pieci eiro, tuvāk pilsētai maksa bijusi augstāka - līdz pat 40 eiro, stāstīja Vidiņš.

Vidiņš viņa rīcībā esošo informāciju par iespējamajiem vēlētāju balsu pirkšanas gadījumiem nosūtījis ierakstītā vēstulē DP.

Zaķis noliedz Vidiņa pārmetumus un uzsver, ka kampaņa bija godīga. Viņš 7.oktobrī paziņoja par atkāpšanos no «Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja amata.

«Es redzu, ka pret mani tiek organizētas rupjas provokācijas, tas met ēnu uz «Vienotību», līdz ar to no frakcijas vadītāja pienākumu pildīšanas atkāpjos,» pēc «Vienotības» frakcijas ārkārtas sēdes sacīja Zaķis.

Arī partijas «Saskaņa» juristi plāno vērsties tiesībsargājošās institūcijās ar prasību izvērtēt Zaķa rīcību.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu