Visi vēlēšanu iecirkņi Latvijā sākuši darbu bez starpgadījumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šorīt, sākoties 12 Saeimas vēlēšanām, visi vēlēšanu iecirkņi tika atvērti laikus, pavēstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Kristīne Bērziņa. «Neesam saņēmuši informāciju, ka būtu bijušas problēmas kādā iecirknī,» teica Bērziņa, piebilstot, ka par to parasti tiekot uzreiz ziņots.

Arī vēlētāji šorīt nav sūdzējušies, ka nebūtu tikuši balstot kādā no iecirkņiem.

Ziņu aģentūra LETA vēsta, ka no rīta vēlēšanu iecirkņos ierodas un balso pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēki un šoreiz pirms vēlēšanu iecirkņu atvēršanas plkst.7, pie tiem neesot veidojusies balsotāju rinda.

Piemēram, Rīgas 108.vēlēšanu iecirkņa, kas atrodas VEF Kultūras pilī, vadītājs Ainārs Judeiks pastāstīja, ka pirmais vēlētājs bija ieradies īsi pirms plkst.7, bet, atceroties citas vēlēšanu reizes, tad parasti pie durvīm bija stāvējuši vairāki balsotāji.

Cilvēku plūsma esot mērena, taču jau tagad esot redzams, ka aktivitāte ir lielāka nekā uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Līdz šim nekādi starpgadījumi nav bijuši, vien vecāka gada gājuma cilvēkiem esot jāpalīdz ar aplokšņu aizlīmēšanu, atzina atsevišķos Rīgas vēlēšanu iecirkņos.

Tāda pati situācija bija pie vairākiem vēlēšanu iecirkņiem Rīgas centrā.

Judeiks arī pastāstīja, ka kāds vēlētājs, pie iecirkņa vadītāja interesējies, kāpēc sarakstos neesot atrodams Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Kā ziņots, šodien no plkst.7 līdz 20 notiek 12.Saeimas vēlēšanas, kurās pilsoņi var nobalsot jebkurā no 1051 vēlēšanu iecirkņa Latvijā vai ārvalstīs.

953 vēlēšanu iecirkņi atrodas Latvijā, bet 98 - ārvalstīs, informēja Bērziņa.

Balsstiesības parlamenta vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu.

Saeimas vēlēšanās balsotāji tiek reģistrēti vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienā. Lai nodrošinātu principu «viens vēlētājs - viena balss», vēlētāja pasē izdara atzīmi (spiedogu) par dalību vēlēšanās. Šī kārtība ļauj vēlētājam balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs neatkarīgi no reģistrētās dzīvesvietas.

Balsošanas dokuments 12.Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņa pase vai personas apliecība jeb elektroniskā identifikācijas (eID) karte kopā ar vēlētāja apliecību.

Tiesības piedalīties 12.Saeimas vēlēšanās, uzrādot vēlētāja apliecību, ir 27 520 vēlētājiem, kuru vienīgais personu apliecinošais dokuments ir personas apliecība. Viņiem vēlētāja apliecības bija iespēja bez maksas saņemt līdz 3.oktobrim tajā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajā nodaļā, kurā izsniegta šo vēlētāju personas apliecība. Šodien vēlētāja apliecību saņemt vairs nav iespējams.

PMLP apkopotie dati liecina, ka līdz vakardienas vakaram vēlētāja apliecības izņēmuši vien 5365 pilsoņi jeb 19,49% no 27 520 potenciālajiem vēlētājiem, kuriem nav pases, bet ir tikai personas apliecība. Tātad tie 22 155 cilvēki, kuri vēlētāja apliecības neizņēma, šodien vēlēšanās piedalīties nevarēs.

Balsojot vēlētāja apliecība jāuzrāda kopā ar personas apliecību. Vēlētāja apliecībā tiks izdarīts spiedogs par dalību vēlēšanās, un tā būs jāatdod vēlēšanu iecirkņa komisijai.

Ierodoties vēlēšanu iecirknī, jāuzrāda Latvijas pilsoņa pase, savukārt vēlētājiem, kuriem nav pases un ir tikai personas apliecība, jāuzrāda arī vēlētāja apliecība. Lai saņemtu vēlēšanu materiālus, jādodas pie vēlētāju reģistrācijas galda.

Saņemot vēlēšanu materiālus - vēlēšanu zīmju komplektu un vēlēšanu aploksni -, jāparakstās balsotāju sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu