Irāna noslēgusi pirmo naftas piegādes līgumu ar Vidusjūras piekrastes valsti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Irāna ir noslēgusi pirmo līgumu par naftas piegādi ar vienu no Vidusjūras piekrastes valstīm, ziņoja Irānas informācijas aģentūra «Mehr».

Nacionālā Irānas naftas kompānija (NIOC) un naftas kompānija «Total» 28.janvārī parakstīja saprašanās memorandu par naftas iegādi no Irānas. Šis kontakts ļaus «Total» iepirkt no Irānas 150-200 tūkstošus barelu naftas dienā.

Neraugoties uz nesen notikušām valstu sarunām par naftas piegādi, Francija nav kļuvusi par pirmo valsti, kas pirks naftu no Irānas pēc sankciju atcelšanas pret Teherānu.

Irānas naftas rūpniecības ministra vietnieks Roknodins Džavadi tomēr neizpauda, ar kuru valsti ir noslēgts pirmais naftas piegādes kontrakts.

Džavadi, atsaucoties uz plānu nākamgad eksportēt 2,3 miljonus barelu naftas dienā, atzīmēja, ka "naftas ieguves un eksporta palielināšana par 500 tūkstošiem barelu dienā kļūs pilnīgi reāla tuvākajā laikā».

Irāna pašlaik risina sarunas ar tādiem potenciāliem klientiem Eiropā kā Čehija, Francija, Grieķija, Itālija, Lielbritānija, Spānija un Vācija. Pēdējās nedēļās Irāna ir parakstījusi vairākus kontraktus un saprašanās memorandus ar vairākām Eiropas naftas kompānijām, tostarp ar Itālijas «Saipem» un «Naples», Krievijas «Lukoil», un ar vairākām Āzijas kompānijām.

Saskaņā ar Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) sekretariāta publicētu ziņojumu naftas ieguves Irānā ir pieaugusi no 2,766 miljoniem barelu dienā 2014.gadā līdz 2,876 miljoniem barelu dienā 2015.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu