Straujuma: Partijām ceturtdien ir jāpanāk vienošanās par jauno valdību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Demisionējusī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzskata, ka valdības veidošanas tempam ir jābūt ātrākam un jau ceturtdien, 28.janvārī, partijām ir jāpanāk galīgā vienošanās par jauno Ministru kabinetu.

«Ir nepieciešams temps. Es, protams, esmu gatava strādāt līdz brīdim, kamēr tiek izveidota jaunā valdība, bet ir jautājumi, kur nepieciešams jauns mandāts, un tehniskajai valdībai tie ir sarežģīti,» sarunā ar aģentūru LETA izteicās Straujuma. Kā piemēru viņa minēja jautājumu par SIA «Lattelecom» un SIA «Latvijas Mobilais telefons», tāpat esot jāgatavojas 18.februāra Eiropadomes sanāksmei. Tāpēc ir svarīgi, lai būtu valdība, kurai dots mandāts ilgākam laika periodam, uzsvēra demisionējusī premjerministre.

Līdz ar to Straujuma aicina visus koalīcijas partnerus ceturtdien kārtējo tikšanos noslēgt ar vienošanos par jauno koalīciju. «Tas ir iespējams, jo visas trīs partijas grib strādāt valdībā. Mums nav pretrunu konceptuālos uzstādījumos,» pauda premjerministre, bilstot, ka ir atšķirīgi viedokļi par dažiem jautājumiem, bet arī tur būšot iespējams atrast kompromisus.

«Man gribētos, lai diskusijas par amatiem nestāvētu ceļā jaunajai valdībai,» viņa noteica. Komentējot diskusijas par amatu sadalījumu, Straujuma uzsvēra, ka ceturtdien ir jāsēžas visiem pie galda un jādiskutē, kamēr tiek pieņemts lēmums, jo nevar divas reizes nedēļā tikties un diskutēt. Viņasprāt, ir vajadzīgs lēmums, lai beidzot sāktu darbu pie konkrētiem jautājumiem - valdības deklarācijas precizēšanas un rīcības plāna. «Vienkārši ir vajadzīgs temps,» mudināja līdzšinējās valdības vadītāja.

11.februāris esot pēdējais datums, kad būtu jāapstiprina jaunā valdība, tomēr vēlams, lai tas notiek agrāk. Joprojām kā iespējamo datumu jaunās valdības apstiprināšanai viņa minēja 4.februāri, bet tas būtu vien gadījumā, ja turpmākais darbs noritētu ļoti intensīvi.

Jau ziņots, ka «Vienotība» ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) arī 25.janvāra sarunās vēl nevienojās par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, tomēr «Vienotība» pauda gatavību atteikties no prasības vadīt Tieslietu ministriju un Satiksmes ministriju, pretī iegūstot citu ministriju vadības grožus.

Tagad «Vienotība» paudusi gatavību vadīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Veselības ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Labklājības ministriju, Ārlietu ministriju un Iekšlietu ministriju.

Komentējot «Vienotības» vēlmi jaunajā valdībā pārraudzīt VARAM, nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars sacīja: tas vēlreiz pierāda, ka «Vienotības» mērķis nav kādas konkrētas ministrijas pārraudzība, bet gan dzīt strupceļā valdības veidošanas sarunas, izvirzot pretenzijas uz «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK ministrijām.

ZZS noraida iespēju, ka veselības ministra amatu topošajā valdībā varētu neieņemt pašreizējais ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Brigmanis vakar pēc politiskā spēka valdes sēdes apstiprināja, ka ZZS ir pilnībā pret to, ka Belēvičs varētu zaudēt veselības ministra amatu.

Kučinskis ceturtdien, 28.janvārī, uz sarunām par jaunās valdības veidošanu aicinājis gan partijas «Vienotība», gan VL-TB/LNNK pārstāvjus.

Kā ziņots, Kučinskis apsver iespēju jaunajā valdībā veidot Eiropas lietu ministra amatu. To viņš šodien atzina telekanāla LNT raidījumā «900 sekundes».

Savukārt Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V), kurš neoficiāli arī pieminēts kā iespējamais «Vienotības» Eiropas lietu ministra amata kandidāts, intervijā Latvijas Radio pauda uzskatu, ka šādu atsevišķu amatu veidot tagad nav vajadzības, jo šim ministram nebūtu īsti, ko darīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu