Ar ādas vēzi saslimst gados arvien jaunāki cilvēki

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tā kā vēzis joprojām ir izplatītākais nāves cēlonis Latvijā un no visiem ļaundabīgā audzēja veidiem ar ādas vēzi saslimušo skaits ierindojas stabilā pirmajā pozīcijā, Veselības centrs 4 (VC4) pagājušā gada nogalē rīkoja akciju, kuras laikā pacientiem bija iespēja pārbaudīt ādas veidojumus bez maksas. Tās mērķis bija pievērst uzmanību ādas vēža agrīnai diagnostikai, lai samazinātu saslimstību un mirstību no melanomas un citām ādas vēža formām.

Dermatoloģe Dr. Med. Simoneta Hatiarova no Slovākijas, kura ir specializējusies onkoloģijā, Latvijā bija ieradusies pieredzes apmaiņā un pāris mēnešu garumā veica brīvprātīgu darbu, pārbaudot ādas veidojumus VC4 Dermatoloģijas klīnikā, norādīja, ka realitāte ir tāda, ka onkoloģisko slimību, tai skaitā melanomu skaits krasi palielinās ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā*.

«Tieši tāpēc ir tik būtiskas preventīvas dermatoloģiskās apskates, kas būtu jāveic biežāk, turklāt vairākkārt, jo labākā ādas vēža ārstēšana sākas ar tā savlaicīgu diagnostiku.

Ādas vēzis ir vienīgā ādas vēža forma, kas ir vizuāli diagnosticējama un veiksmīgi pilnībā izārstējama agrīnās stadijās.

Vēl pirms pāris gadiem ādas vēža saslimstību varēja novērot vecāka gadagājuma cilvēkiem, bet

šā brīža dati atklāj to, ka ar ādas vēzi saslimst gados arvien jaunāki cilvēki.

Tāpēc arī šajā jaunveidojumu skrīningā varēja piedalīties jebkurš, bez vecuma ierobežojuma. Diemžēl tā laikā ādas audzējs tika atklāts 29 gadus jaunai sievietei. Pārējie pacienti, kuriem konstatēja ļaundabīgus ādas veidojumus, bija vecumā no 40 līdz 70 gadiem,» pastāstīja dr. S. Hatiarova.

Akcijas laikā augsti kvalificēti dermatologi, lietojot optiskās dermaskopijas izmeklēšanas metodi, pārbaudīja ādas veidojumus vairāk nekā 400 pacientiem. Pārbaudes laikā akcijas dalībniekiem tika atklātas daudzas regresējošas dzimumzīmes, dažādi pirmsvēža stāvokļi un ļaundabīgie veidojumi, no tiem 25 bazālo šūnu audzēji (bazaliomas) un arī 8 melanomas. Tostarp amelanotiska (bezpigmenta) melanoma. Kā norādīja dermatoloģe Jana Janovska,

šis klīniski rozā veidojums absolūti nevienu līdz šim neierosināja aizdomāties, ka tas ir nopietns ļaundabīgs ādas audzējs ar ļoti sliktām prognozēm, ja to laikus neārstē.

«Diemžēl skrīninga rezultāti nav pārāk iepriecinoši, jo atklājās ļoti daudzi ielaisti gadījumi, melanomas sasniedza pat 2-2,5 cm diametrā un vienai no tām jau bija metastāzes limfmezglos. Visas šīs saslimšanas ir nopietnas! Ja pie ārsta vēršas novēloti, ja tās nekonstatē un neārstē savlaicīgi, ar laiku ārstēšana kļūst smaga un uz ādas veidojas kropļojošas rētas. Turklāt, ja no bazaliomas cilvēki nemirst, tad plakanšūnu audzējs var novest cilvēku līdz bojāejai. Jāatzīst, ka vēl vairāk nekā 50 pacientiem tika konstatēta aktīniskā keratoze, kas arī uzskatāms kā ļoti augsts riska faktors vēža attīstībai un citviet pasaulē to pat klasificē kā ādas vēzi agrīnā stadijā,» pastāstīja dr. J.Janovska.

Dermatoloģe Tatjana Sidorčika atklāja, ka ļoti daudziem pacientiem tika ieteikts vērsties Latvijas Onkoloģijas centrā (LOC), lai veiktu papildizmeklēšanu onkologa uzraudzībā. No tiem deviņos gadījumos bija aizdomas par bazaliomu, 1 gadījumā par plakanšūnu audzēju, divos gadījumos par melanomu. Tika konstatēts arī kāds strauji augošs (2 cm 1 gada laikā) melanocītisks veidojums ar aizdomām par melanomu.

Ņemot vērā skrīninga rezultātus, dermatologi aicina Latvijas iedzīvotājus nedzīvot ilūzijā - ja ārā nav karsts laiks, kā tas pēdējos gadus ir Latvijā, nav arī ultravioleto staru radīto briesmu. Šāds uzskats ir maldīgs. Kā izrādās, UV starojums ādu var skart arī mākoņainā laikā. Tāpēc pārliecināties, ka ar ādu viss ir kārtībā, vajadzētu ne tikai pavasarī, bet arī rudenī, pirms āda tiek paslēpta zem siltas drēbju kārtas.

VC4 Dermatoloģijas klīnikas vadītāja Zane Rēvalde: «Ņemot vērā, ka valsts nenodrošina ādas jaunveidojumu skrīningu, ceru, ka šī pērnā gada akcija bija laba dāvana mūsu Latvijas iedzīvotājiem un sasniedza mērķi, un pārliecinoši atklāja ādas vēža skrīninga metodes efektivitāti. Esam gandarīti par savlaicīgi atklātām ādas slimībām. Paldies visiem, kuri savu ādas veselību uzticēja mūsu klīnikas speciāli apmācītiem ārstiem.»

Ādas vēzim ir trīs veidi - bīstamākais no tiem ir melanoma, kas ir īpaši agresīvs un bīstams, jo audzēja šūnas spēj ātri izplatīties un radīt metastāzes - augt dziļumā un ar asinsriti izplatīties pa visu organismu. Tā var veidoties jau no esošas dzimumzīmes (25% gadījumu), kā arī attīstīties uz iepriekš neizmainītas ādas jebkur uz ķermeņa (75% gadījumu). Otrai grupai pieder bazālo šūnu audzējs jeb bazalioma, kas ir biežākā ādas vēža forma. Trešais ir plakanšūnu audzējs, kas ir piecas reizes retāks nekā bazālo šūnu audzējs, bet tikpat bīstams kā melanoma.

* Pēc Slimību profilakses un slimību kontroles centra (SPKC) datiem no agresīvākās ādas vēža formas - melanomas - 15 gadu laikā mirušo skaits Latvijā ir trīskāršojies. Ik gadu ādas vēzi konstatē apmēram diviem tūkstošiem cilvēku un ar šo diagnozi mirst aptuveni 60 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu