Asociācija: «Lukoil» aktīvu pārdošana Latvijā konkurenci nemazinās; pasaules līmeņa spēlētāji neienāks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Ja arī «Lukoil» Latvijas aktīvi tiks pārdoti, situācija nemainīsies, jo stacijas jau paliks tajās pašās vietās, un asā konkurencē tirgū saglabāsies, norādīja Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

Viņš skaidroja, ka šis gan ir tikai teorētisks pieņēmums, jo neviens no «Lukoil» Latvijā vadības nav sniedzis informāciju par aktīvu pārdošanu Latvijā.

Eksperts klāstīja, ka dominējošo stāvokli neviens nevarēs iegūt, jo darījumus vērtē Konkurences padome.

Vaicāts, kurš būtu īpaši ieinteresēts pirkt «Lukoil» aktīvus - vietējie vai ārvalstu interesenti, Stirāns norādīja, ka pasaules līmeņa spēlētāji tie noteikti nebūšot. Viņš atgādināja, ka interesi iegādāties stacijas vairākkārt ir izteikuši Latvijai tuvumā esošo naftas pārstrādes rūpnīcu īpašnieku pārstāvji. Attiecīgi Mažeiķu rūpnīcas īpašnieki ir poļi, savukārt vēl tuvākās rūpnīcas ir Baltkrievijā un Somijā, bet somiem jau ir Latvijā savs tīkls.

Kā ziņots, «SEB bankas» ekonomists Dainis Gašpuitis LETA iepriekš norādīja, ka Krievijas degvielas tirgotāja «Lukoil» vēlme pārdot degvielas uzpildes stacijas Lietuvā un Latvijā ir jāskata kontekstā ar pēdējā laika konsolidācijas tendencēm daudzos ekonomikas segmentos. Viņš skaidroja, ka šī tendence saistīta ar daudziem faktoriem - gan iekšējiem, gan ārējiem, bet pamatā esot vēlme optimizēt un nostiprināt savu darbību.

Kā ziņots, «Lukoil» prezidents Vagits Aļekperovs pagājušā gada beigās intervijā telekanālam «Rossija 24» izteicās, ka kompānija pārdos aktīvus Latvijā un Lietuvā, lēmumu pamatodams ar to, ka šajās valstīs esot pastiprinājies Krievijai naidīgs noskaņojums.

Jūnijā Igaunijas degvielas tirgotājs «Olerex» iegādājās «Lukoil» meitasuzņēmumu Igaunijā «Lukoil Eesti», kam piederēja degvielas uzpildes staciju tīkls šajā valstī. Pērn «Lukoil» pārdeva degvielas uzpildes staciju tīklus Čehijā, Slovākijā, Ungārijā un Ukrainā.

Degvielas tirgotājs «Lukoil Baltija R» 2014.gadā strādājis ar 265,9 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 18% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina «Firmas.lv» informācija. Peļņa samazinājusies no 3,5 miljoniem līdz 2,3 miljoniem aizpērn.

Vadības ziņojumā teikts, ka pirmajā ceturksnī degvielas uzpildes staciju (DUS) skaits samazinājās par vienu staciju - «DUS Jumprava», kas strādāja uz franšīzes līguma pamata. Pabeigta esot DUS rekonstrukcija Ventspilī un Apuzes automazgātava, divās stacijās uzstādīti gāzes moduļi, pabeigta Olaines Naftas bāzes termināla rekonstrukcija. Tāpat uzsvērts, ka 39 stacijās tika uzstādīti ārējie maksājumu termināļi, kas dod iespēju norēķināties gan ar maksājuma kartēm, gan ar skaidro naudu.

Šogad kompānija plāno atjaunot Olaines naftas bāzes optiskā tīkla iekārtas, uzstādīt jaunas servera un tīkla iekārtas datu centrā.

SIA «LUKoil Baltija R» tika izveidota 1993.gada 21.jūnijā. Uzņēmumam pieder viena naftas bāze un 39 degvielas uzpildes stacijas, no kurām 33 stacijas ir aprīkotas ar moduļiem auto gāzes tirdzniecībai. Kompānijā strādā vairāk nekā 450 darbinieku. Kompānija pieder Nīderlandē reģistrētai kompānijai «Lukoil Europe Holdings».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu