ANO sāk ģenerālsekretāra izraudzīšanās procesu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ANO otrdien sāka procesu nākamā ģenerālsekretāra ievēlēšanai, pirmo reizi nosūtot vēstuli ar uzaicinājumu kandidātiem pieteikties pasaules vadošā diplomāta amatam.

ANO vadītāju gadu desmitiem ilgi izraudzījušās piecas Drošības padomes pastāvīgās locekles Lielbritānija, Ķīna, Francija, Krievija un ASV lielākoties aiz slēgtām durvīm notiekošā procesā.

Taču Ģenerālās asamblejas septembrī pieņemta rezolūcija noņem daļu slepenības no šā procesa, aicinot kandidātus iesniegt savus CV un izklāstīt savu redzējumu par darbu.

Vēstule nosūtīta visām 193 ANO dalībvalstīm un tajā aicināts «pieteikt kandidātus ar apliecinātām vadības un pārvaldes spējām, plašu pieredzi starptautiskajās attiecībās un spēcīgām diplomātiskajām, komunikāciju un valodu prasmēm».

Pēc nedēļām ilgām sarunām, kur īpaši aktīvi iebildumus izteica Krievija, vēstuli parakstījusi šā mēneša Drošības padomes prezidente ASV vēstniece Samanta Pauere un Ģenerālās asamblejas prezidents Mogenss Liketofts.

Krievija iebilda pret konkrētu grafiku, ka kandidātiem jāpiesakās līdz pavasarim, un iebilda pret ierosinājumu, ka īpaši aktīvi jāmudina amatam pieteikties sievietes

Liketofts pavēstīja, ka pirmās kandidātu noklausīšanās notiks marta beigās un aprīļa sākumā, ļaujot dalībvalstīm uzdot jautājumus par viņu prioritātēm. Izvēlēšanās process sāksies jūlija beigās.

Nākamais ģenerālsekretārs amatā stāsies 2017.gada 1.janvārī, nomainot Banu Gimunu pēc diviem piecu gadu pilnvaru termiņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu