Tiesnesis ASV liek nekavējoties izbeigt plašo telefona sakaru noklausīšanās programmu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Tiesnesis ASV devis rīkojumu nekavējoties izbeigt plašo telefonu sakaru noklausīšanās programmu, kas ir simboliska uzvara programmas kritiķiem trīs nedēļas pirms tās termiņa beigām.

Tiesnesis Ričards Leons lēmumu pieņēma laikā, kad Nacionālā drošības aģentūra (NSA) gatavojas 29.novembrī slēgt «plašo telefonu metadatu» ievākšanas programmu.

Viņš 43 lappuses garā vērtējumā teica: lai arī programma tiek gatavota slēgšanai, spriedums pieņemts, «jo konstitucionālo brīvību zaudējums kaut uz vienu dienu ir būtisks kaitējums».

Sprieduma ietekme pagaidām nav skaidra. ASV Tieslietu ministrija tūlītējus komentārus nav sniegusi.

Pagājušajā mēnesī Apelāciju tiesa noraidīja rīkojumu apturēt programmu atsevišķā tiesvedībā.

Kongress ir atļāvis turpināt līdz 180 dienu pārejas perioda beigām 29.novembrī plašo telefonu sakaru datu apkopošanas programmu, par kuru informāciju noplūdināja bijušais NSA līgumdarbinieks Edvards Snoudens, kas izraisīja plašu skandālu.

Pēc tam ASV Brīvības likums aizliedz NSA veikt masu saziņas novērošanu, lai gan izmeklēšanas mērķu vārdā aģentūra varēs veikt atsevišķu sarunu ierakstus.

Tiesnesis lēmumu pieņēma par aktīvistu grupas «Freedom Watch» pārstāvja Lerija Kleimana iesniegtu prasību, kas ir viena no vairākām lietām, kurās apšaubīta programmas likumība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu