Itālijā privatizē daļu valsts pasta kompānijas, iegūstot 3,4 miljardus eiro

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Itālijas valsts saņems nepilnus 3,4 miljardus eiro no valsts pasta kompānijas «Poste Italiane» mazākuma akciju pārdošanas biržā, ko valdība nodēvējusi par uzticības balsojumu tās reformām uzņēmējdarbība, piektdien vēstīja ziņu aģentūra «Reuters».

Līdz ar to 38% «Poste Italiane» akciju pārdošana ir eiro zonas trešās lielākās ekonomikas lielākais privatizācijas darījums pēdējo desmit gadu laikā.

Investoru pieprasījums atbilst Itālijas premjerministra Mateo Renci centieniem atdzīvināt valsts aktīvu pārdošanu un veikt reformas stagnējošajās institūcijās.

«Vienošanās ir panākums, piesaistot vairāk nekā trīs reizes lielāku summu nekā tika piedāvāts.., un piesaistot gan lielus, gan mazus investorus no visas pasaules,» preses konferencē piektdien sacīja Itālijas ekonomikas ministrs Pjērs Karlo Padoans.

Viņš teica, ka Ekonomikas ministrija ir noteikusi «Poste Italiane» cenu 6,75 eiro par akciju. Visas kompānijas vērtība noteikti 8,8 miljardi eiro un prognozētā dividenžu atdeve ir 5%.

«Darījums apstiprina investoru pārliecību par kompāniju un valsti,» sacīja ministrs un piebilda, ka pārdošanā iegūtie līdzekļi tiks izmantoti, lai samazinātu Itālijas valsts parādu, kas sasniedz 2,2 triljonus eiro.

«Poste Italiane» sākotnējais publiskais piedāvājums (IPO) bruģēs ceļu valstij piederošā gaisa satiksmes kontroles uzņēmuma «Enav» un valsts dzelzceļa grupas «Ferrovie dello Stato» pārdošanai, teica Itālijas ekonomikas ministrs.

«Poste Italiane» debija Milānas biržā gaidāma otrdien.

Itālijas Finanšu ministrija ar vairāk nekā 60% akciju joprojām būs lielākais akcionārs «Poste Italiane».

Grupa, kuras pirmsākumi meklējami vēl pirms Itālijas valsts izveides, ir pārtapusi par konglomerātu, kurā 85% no pērn gūtajiem ieņēmumiem, kas pavisam bija 28,5 miljardi eiro, veidoja apdrošināšanas un finansu bizness. Zaudējumus nesošais pasta un paku pārvadājumu bizness veidoja vien 15% ieņēmumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu