EK konceptuāli piekrīt Inčukalna gudrona dīķu projekta pabeigšanai jaunajā ES fondu periodā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Komisija (EK) konceptuāli neiebilst pret to, ka Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekts tiek īstenots arī jaunajā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta vecākā eksperte Zaiga Puškina pastāstīja, ka patlaban EK tiek virzīts priekšlikums projekta pabeigšanai 2014.-2020.gada plānošanas periodā, ņemot vērā, ka plānoti jauni iepirkumi darbu pabeigšanai, nezaudējot iespēju saņemt Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu par līdz šim izdarīto uz šo brīdi 2007.-2013.gada plānošanas perioda aploksnes ietvaros.

EK šādam risinājumam konceptuāli piekrīt, bet vēl tiek skaņoti nepieciešamie dokumenti.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) iepriekš atklājis, ka Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projektā patlaban EK varētu atbalstīt 20 miljonu eiro izmaksāšanu no ES fondu līdzekļiem šī projekta līdzfinansēšanai, bet pārējo projekta īstenošanai vajadzīgo summu varētu pārdalīt no citām Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas īstenotām programmām.

Ministrs atgādināja, ka pēc 2013.gadā notikušajām projekta izmaiņām līdz šim brīdim EK nebija devusi atbildi, vai varēs šajā projektā izmaksāt fondu līdzekļus. Septembra beigās EK ir iesniegts precizētais projekts, un tagad tiek gaidīta EK atbilde. Ja EK atzīs, ka «viss ir kārtībā», tad par līdz šim paveikto varēs pretendēt uz 20 miljoniem eiro ES finansējumu un tad domāt, kā pārdalīt finansējumu projekta tālākai īstenošanai. Pēc Gerharda teiktā, pašlaik tiek vērtēts, ko varētu darīt. Ir dažādi varianti līdzekļu pārdalīšanai projekta otrajai daļai, piemēram, varētu izmantot atkritumu apsaimniekošanas vai līdzīgu programmu līdzekļus.

Jau ziņots, ka Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana saskārusies ar dažādām grūtībām.

Darbu laikā atklājās, ka gudrona ķīmiskais sastāvs ir citādāks nekā sākotnēji konstatētais, un tas apgrūtināja sanāciju un sadārdzināja projektu. Sākotnēji sanācijas projektam bija paredzēti 29 miljoni eiro, bet vēlāk projekts sadārdzinājās līdz 45,5 miljoniem eiro.

Līgums par sanācijas veikšanu tika noslēgts ar «Skonto būvi», taču šovasar Valsts vides dienests līgumu ar «Skonto būvi» pārtrauca. Dienests nolēmis meklēt jaunu sanācijas darbu veicēju, kas turpinās un pabeigs vietas attīrīšanu. Savukārt «Skonto būve» pauda nostāju, ka līguma izbeigšana ir prettiesiska, un vērsās tiesā.

Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta finansēšana bija plānota no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu