Jaunais pasažieru vilcienu iepirkums rada labus priekšnosacījumus Krievijā ražotu vilcienu iegādei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

«Pasažieru vilciena» (PV) jauno pasažieru vilcienu iepirkuma konkursa nolikums par 32 sastāvu iegādi uzrakstīts tā, ka tas spētu radīt labus priekšnosacījumus vienam konkrētam piegādātājam un ļautu iegādāties pirms olimpiskajām spēlēm Sočos Krievijā uzbūvētos vilcienus «Lastočka», vēsta LTV raidījums «De facto». Aptuvenā iepirkuma vērtība varētu būt ap 200 miljoniem eiro.

Pretendenti savus piedāvājumus var iesniegt līdz oktobra beigām. Taču vēl pirms iepirkuma konkursa izsludināšanas raidījumam bijusi informācija, ka šoreiz uz potenciālajiem uzvarētājiem raugās Krievijas virzienā.

Pirms ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos, sadarbojoties Vācijas uzņēmumam «Siemens» un Krievijas investīciju kompānijai «Sinara Group», Urālu lokomotīvju rūpnīcā uzbūvēja vilcienus «Lastočka». Neesot izslēgts, ka tieši šie lietotie sastāvi varētu nonākt Latvijā.

Raidījums norāda, ka vairāki nolikumā iekļautie nosacījumi darbojas par labu vienam no potenciālajiem vilcienu pretendentiem - Soču olimpisko spēļu laikā lietotajām «Lastočkām». Piemēram, konkursā var pieteikties piegādātāju apvienības, kā arī noteikts, ka «vagonu virsbūves korpusam jābūt no alumīnija». Lai gan PV skaidro, ka tas šobrīd esot modernākais materiāls, citi potenciālie piegādātāji biežāk izvēlas citu - piemēram, nerūsējošo tēraudu.

Nolikumā nav strikti teikts, ka vilcieniem jābūt jauniem. «Tas izriet no paša iepirkuma loģikas un struktūras. Šis iepirkuma nolikums ir jālasa kopumā. Tas, ka tiem vilcieniem ir jābūt jauniem un mēs vēlamies iegādāties tikai jaunus, izriet no nolikuma,» oponējis PV valdes priekšsēdētājs Andris Lubāns.

Vilcienu «Lastočka» ražotāju pārstāvja «Sinara Group» vadītājs Dmitrijs Pumpjanskis bija tas, kurš Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam izrādīja ražošanas procesu pirms olimpiskajām spēlēm Sočos. Pumpjanskis bijis manāms par kukuļņemšanu aizdomās turētā, bijušā «Latvijas dzelzceļa» šefa Uģa Magoņa 50.dzimšanas dienas ballītē Rundāles pilī, dažus mēnešus pirms vilcienu iepirkuma konkursa izsludināšanas.

«Man nav komentāru šobrīd par «Lastočku«. Es domāju, ka «Lastočka» kā tāda nekad nebūs Latvijā, jo tas ir specifisks vilciens, kas ražots specifiskam tirgum, bet, kā jūs zināt, tas ražotājs ir «Siemens», kas arī ir izrādījis interesi vilcienus piegādāt,» situāciju raksturojis satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš uz jautājumu, vai PV iepirkumā ir iestrādātas kādas normas, kas ir par labu kādam no pretendentiem, atbildējis, ka «noteikti nedrīkst tā būt», gan piebilstot, ka pats neesot lasījis konkrēto dokumentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu