Jaunzēlande izraida pirmo potenciālo klimata izmaiņu bēgli

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunzēlande ir izraidījusi Klusā okeāna salu valsts Kiribati pilsoni, kurš neveiksmīgi mēģināja panākt atzīšanu par pasaulē pirmo klimata izmaiņu bēgli, ceturtdien paziņoja viņa atbalstītāji.

Joane Teitiota trešdien tika nosūtīts atpakaļ uz Kiribati, jo bija izsmēlis visas apelācijas iespējas savā četrus gadus ilgušajā cīņā par palikšanu Jaunzēlandē.

39 gadus vecais Teitiota bija apgalvojis, ka viņu nedrīkst sūtīt atpakaļ, jo kāpjošais jūras ūdens līmenis draud applūdināt Kiribati, padarot to nedrošu viņam un viņa ģimenei.

Mācītājs Josefa Suamalie apstiprināja, ka Teitiota ir izraidīts. Ir gaidāms, ka nākamnedēļ uz Kiribati dosies arī viņa sieva ar trim Jaunzēlandē dzimušiem bērniem.

"Mēs mēģinājām izglābt šo ģimeni, kas meklēja patvērumu Jaunzēlandē sava veida vajāšanas dēļ no klimata izmaiņu puses,» mācītājs paziņoja Jaunzēlandes Radio.

Klimata izmaiņas tieši apdraud Kiribati ar apmēram 100 tūkstošiem iedzīvotāju, jo augstākā vieta šajā atolu arhipelāgā atrodas tikai divus metrus virs jūras līmeņa.

Kiribati pat apsver iespēju pārcelt visus iedzīvotājus uz Fidži gadījumā, ja klimata izmaiņu dēļ šīs valsts teritorija nonāktu zem ūdens. Šim nolūkam Kiribati valdība ir nopirkusi 2000 hektārus zemes Fidži.

Teitiota pārcēlās uz Jaunzēlandi un palika tur pēc vīzas derīguma termiņa beigām. Jaunzēlandes policija viņam pievērsa uzmanību 2011.gadā neliela ceļu satiksmes noteikumu pārkāpuma dēļ.

Jaunzēlandes Augstākā tiesa šogad atzina, ka Kiribati ir problēmas klimata izmaiņu dēļ, tomēr Teitiota neatbilst juridiskai bēgļa definīcijai, jo viņam nedraud vajāšana dzimtenē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu