Opozīcija: ja RNP valde neatkāpsies, pilna atbildība jāuzņemas Ušakovam

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas domes opozīcija ir iesniegusi parakstus ārkārtas domes sēdes sasaukšanai, lai skatītu jautājumu par pašvaldības SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» (RNP) valdes atbrīvošanu no amata. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzsver, ka vēlas sagaidīt domes Audita un revīzijas pārvaldes sāktās pārbaudes RNP rezultātus, lai lemtu par turpmāko rīcību.

Papildināta visa ziņa.

Ušakovs žurnālistiem sacīja, ka šādi rīkoties aicinās arī valdošās koalīcijas partiju biedrus, netieši norādot, ka ārkārtas domes sēdē koalīcija neatbalstīs opozīcijas iniciatīvu par RNP valdes atlaišanu.

Ušakovs skaidroja, ka īsti neizprot opozīcijas vēlmi tomēr sasaukt ārkārtas domes sēdi, jo vēl pagājušajā nedēļā nacionālās apvienības «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai/LNNK» (VL-TB/LNNK) frakcijas deputāti aicināja viņu uzdot domes Audita un revīzijas pārvaldei veikt pārbaudi RNP. Pēc pusotra mēneša varētu būt rezultāti, un Ušakovs uzskata, ka būtu loģiski lemt par RNP vadības saukšanu pie atbildības atkarībā no pārbaudē konstatētā.

«Pārvalde pašlaik strādā, nesaprotu, kādēļ opozīcijai nepieciešama ārkārtas sēde,» sacīja Ušakovs.

Jautāts, vai viņš joprojām - arī pēc domes Mājokļu un vides departamenta konstatētajām nepilnībām RNP darbībā, - uzskata, ka RNP strādā godprātīgi, Ušakovs norādīja, ka pārkāpumu, kurus RNP atzīst, novēršanai uzņēmumā jau ir sagatavots plāns, taču atsevišķi pārkāpumi, kas izskanējuši plašsaziņas līdzekļos arī pēc Valsts kontroles (VK) revīzijas, esot mediju interpretācija un RNP tos neatzīst.

Audita un revīzijas pārvalde pārbaudē pievērsīs uzmanību RNP procesiem, kuros pārkāpumus konstatējusi VK, apliecināja Ušakovs.

Tikmēr opozīcijas deputāti preses konferencē žurnālistiem skaidroja, ka, viņuprāt, ir pietiekami ar VK atklātajiem pārkāpumiem RNP un domes Mājokļu un vides departamenta vēstuli, kurā norādīts uz nepietiekamu RNP pienākumu izpildi, lai lemtu par RNP valdes atlaišanu, negaidot domes Audita un revīzijas pārvaldes rezultātus. Turklāt šī pārvalde ir tieši pakļauta Rīgas mēram un RNP kapitāldaļu turētājam Ušakovam, kas raisot neuzticību.

Ārkārtas sēdē par vienīgo jautājumu - aicinājumu atlaist RNP valdi, - ziņos VL-TB/LNNK deputāts Andris Lācis.

«Vezums, ko RNP pašlaik velk, kļuvis daudz par smagu un sācis buksēt pilnā apjomā. Mēs ļoti labprāt gribētu, lai Ušakovs, kurš ir arī RNP kapitāldaļu turētājs, izvērtētu RNP darbinieku atbildību no dibināšanas brīža - 2010.gada decembra. Pašreizējais valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis ir RNP strādājis kopš 2011.gada - pietiekami ilgi, lai varētu atbildēt par pārkāpumiem, kas minēti gan domes Mājokļu un vides komitejas ziņojumā, gan VK revīzijas atzinumā,» pauda Lācis.

Opozīcijas deputāti skaidroja, ka Ušakova vadībā RNP darbība bijusi pilnīgi necaurskatāma. Viņš bijis vienīgais uzraudzītājs, un visiem līgumiem, kas tikuši noslēgti, piešķirts komercnoslēpuma statuss, kādēļ opozīcijas deputāti nekad nav varējuši ar tiem iepazīties. Rezultātā esot sakrājies liels RNP pārkāpumu vezums.

Deputāte Sarmīte Ēlerte (V) skaidroja, ka opozīcija rosina ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai lemtu par RNP valdes atlaišanu vēl pirms Audita un revīzijas pārvaldes pārbaudes pabeigšanas RNP, jo netic, ka Ušakovam tieši pakļauta struktūra veiks neatkarīgu pārbaudi.

Ēlerte skaidroja, ka VK ir konstatējusi daudzus nopietnus pārkāpumus, un visneētiskākais no tiem ir Ušakova partijai pietuvinātu cilvēku nodarbināšana uzņēmumā. «Es neticu, ka Ušakovs nezināja, ka Rīgas domes deputāte un tuva viņa partijas un organizācijas «9.maijs.lv» biedre Svetlana Savicka strādā RNP, neticu, ka viņš nezināja, ka viņa biežā līdzbraucēja uz Maskavu - domes deputāta Ruslana Pankratova sieva strādā RNP,» pauda deputāte.

Viņa skaidroja, ka pašreiz situācija esot pietiekami nopietna, lai tās risināšanā iejauktos Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Tādēļ jau iepriekš aicinājusi nozares ministru Kasparu Gerhardu (VL-TB/LNNK) izmantot savas pilnvaras, sasaucot Rīgas domes ārkārtas sēdi un pieprasot no Ušakova paskaidrojumus par RNP notiekošajiem pārkāpumiem un to novēršanu.

Opozīcijas deputāti arī apgalvoja, ka saņēmuši ļoti daudz sūdzību no iedzīvotājiem RNP sakarā.

Rīgas domes ārkārtas sēde tiks sasaukta trīs dienu laikā. Tās norises datums un laiks vēl tiks precizēts, pastāstīja Ušakovs.

Kā ziņots, VK revīzijā RNP secinājusi, ka dzīvokļu īpašnieki Rīgā ir spiesti apmaksāt pašvaldības uzņēmuma RNP nelikumīgās darbības, izšķērdību un nolaidību, kā arī fiktīvi nodarbinātus cilvēkus. Ģenerālprokuratūra saistībā ar VK konstatētajiem pārkāpumiem nolēmusi sākt kriminālprocesu.

Arī Rīgas domes Mājokļu un vides departaments RNP iesniedzis plašu sarakstu ar pietiekami lielā apmērā neveiktām darbībām - RNP tiek pārmesta dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku neinformēšana par konstruktīvo elementu un inženiertehnisko iekārtu tehnisko stāvokli, labas pārvaldības principu neievērošana uzņēmuma darbībā, darbinieku nekompetence un citi pietiekami godprātīgi nepildīti pienākumi. Departaments nolaidību RNP pienākumu pildīšanā konstatējis, izvērtējot fizisko un juridisko personu iesniegumus.

RNP valde tika aicināta skaidrot departamenta konstatēto pagājušonedēļ notikušajā domes Mājokļu un vides komitejas sēdē, taču uz sēdi neieradās, RNP vadītājam Ivo Lecim vēstulē komitejas priekšsēdētājam lūdzot atlikt jautājuma skatīšanu uz nākamo sēdi un dot RNP ilgāku laiku atbilžu sagatavošanai. Jautājuma skatīšana tika atlikta. Tostarp sēdē netika izskatīts arī VL-TB/LNNK deputātu iesniegtais priekšlikums atbrīvot no amata RNP valdi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu