Labie gadi. Pirms un pēc 15. maija

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Izdevniecība «Lauku Avīze» izdevusi pirmskara Latvijas sabiedrisko lietu ministra Alfrēda Jēkaba Bērziņa (1899 – 1977)  grāmatu «Labie gadi. Pirms un pēc 15. maija». Alfrēds Bērziņš bija viens no retajiem Latvijas valdības ministriem, kam pēc 1940. gada jūnija padomju okupācijas izdevās palikt dzīvam, aizbēgt uz Rietumiem un iemūžināt savas atmiņas memuāru formā, stingri nostājoties pozīcijā par padomju un nacistu režīmu kā vienādu ļaunumu Latvijai. Bērziņa memuāri pirmo reizi izdoti trimdā 1963. gadā, tāpēc tie atrodami tikai pāris grāmatu plauktos. «Labie gadi» ir aizraujoša lasāmviela plašam lasītāju lokam, īpaši priecējot Latvijas vēstures interesentus.

Alfrēds Bērziņš bija daudzpusīga personība – Kārļa Ulmaņa labā roka, Latvijas Aizsargu organizācijas vadītājs, sabiedrisko lietu ministrs un Latvijas Olimpiskās komitejas priekšsēdētājs. «Labie gadi» stāsta par 20. – 30. gadu Latvijas politiku, kultūru un sabiedrisko dzīvi, pievēršoties politiskajai elitei un detalizēti izklāstot kā sabiedriski nozīmīgus, tā kuriozus notikumus. Piemēram, stāsts par «troni,» kas Ulmanim kā goda viesim bija sagatavots Lielajā ģildē, vai notikumi 1940. gadā, kad noritēja tikšanās ar PSRS sūtniecības pirmo sekretāru Mihailu Vetrovu kādā Vecrīgas dzīvoklī.

Bērziņš raksta arī par bērnību un jaunību, par iesaistīšanos Latvijas neatkarības cīņās, apvērsuma gatavošanu un savu ceļu sabiedrisko lietu ministra amatā, kad viņa pārziņā atradās prese, kultūras un sporta lietas. Seši labie ulmaņlaiku gadi bija Latvijas augšupejas laiks, kas mudināja uz Latvijas neatkarības atgūšanu arī pirms 25 gadiem, tāpēc «Labie gadi. Pirms un pēc 15. maija» ir teicama dāvana Latvijai tās gaidāmajā 100. jubilejā.

Grāmatu jau pozitīvi vērtē vēsturnieku aprindās:

«Ja pēta Latvijas 30. gadu vēsturi, tad «Labie gadi,» viennozīmīgi, ir viens no ieteicamajiem avotiem.» teic vēstures profesors Antonijs Zunda.

«Grāmata neapšaubāmi ir ārkārtīgi aizraujoša lasāmviela, jo satur spilgtas laikmeta liecības un sniedz daudzpusīgu informāciju par Latvijas politisko dzīvi, politiķu ieradumiem un morālo stāju.» Latvijas Universitātes profesors, Dr. habil., hist., akadēmiķis Inesis Feldmanis

Grāmata nopērkama visās lielākajās Latvijas grāmatnīcās vai internetā ar piegādi mājās – veikals.la.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu