Kerijs pauž bažas Lavrovam par ziņām par Krievijas spēkiem Sīrijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs sestdien telefonsarunā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu pauda viņam bažas par mediju ziņoto par Krievijas militāro spēku izvietošanu Sīrijā, informēja Valsts departaments.

«Sekretārs nepārprotami paziņoja, ka, ja šādas ziņas atbilst patiesībai, šāda rīcība varētu vēl vairāk eskalēt konfliktu, novest pie tā, ka vēl lielāks skaits nevainīgu cilvēku zaudē dzīvību, palielinās bēgļu plūsmas un konfrontācijas risks ar koalīciju, kas darbojas pret ISIL [«Islāma valsti»] Sīrijā,» sacīts Valsts departamenta paziņojumā.

ASV Baltā nama administrācija ceturtdien paziņoja, ka seko ziņām par to, ka Krievija īsteno militāras operācijas Sīrijā, un brīdināja, ka šādas darbības būtu «destabilizējošas un kontrproduktīvas».

«Mēs esam informēti par ziņām, ka Krievija var būt dislocējusi militārpersonas un lidmašīnas Sīrijā, un mēs cieši sekojam šīm ziņām,» sacīja Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests.

«Jebkāds militārs atbalsts [Sīrijas prezidenta Bašara] Asada režīmam ar jebkādu mērķi, vai tas tiek sniegts militārpersonu, lidmašīnu piegāžu, ieroču vai finansējuma formā, ir gan destabilizējošs, gan kontrproduktīvs,» teica Ērnests.

Baltais nams nāca klajā ar šiem izteikumiem pēc tam, kad ar Sīrijas nemierniekiem saistītā sociālo mediju kontā tika ievietoti attēli, kuros parādītas Krievijas lidmašīnas un bezpilota lidaparāti Idlibas provinces tuvumā.

Saskaņā ar neapstiprinātām ziņām starp šīm lidmašīnām var būt mūsdienīgs Krievijas iznīcinātājs «Su 34», kāds nav Sīrijas bruņojumā.

ASV amatpersona apstiprināja, ka «Krievija ir lūgusi atļaujas militāriem lidojumiem uz Sīriju». «Mēs nezinām, kādi ir viņu mērķi,» piebilda šī amatpersona.

Citās ziņās izteikts pieņēmums, ka Krievija vērsusies pret džihādistu grupējuma «Islāma valsts» kaujiniekiem, kas uzbrukuši Asadam lojāliem spēkiem.

Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien paziņoja, ka ir pāragri runāt par Krievijas piedalīšanos militārās operācijās pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts».

Atbildot uz jautājumu, vai Krievija varētu piedalīties operācijās pret «Islāma valsti», Putins sacīja: «Mēs izskatām dažādus variantus, bet līdz šim tas, par ko jūs runājat, nav darba kārtībā.»

«Teikt, ka mēs esam gatavi to darīt šodien – līdz šim ir pāragri runāt par to. Tomēr mēs jau nopietni palīdzam Sīrijai ar aprīkojumu un karavīru apmācību, ar mūsu ieročiem,» teica Putins.

Viņš piebilda, ka Krievija ar militārām piegādēm Sīrijai pilda līgumus, kas parakstīti pirms pieciem līdz septiņiem gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu