Iznācis žurnāls «Latvijas Būvniecība» 2015/4

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Žurnāla «Latvijas Būvniecība» vasaras numurā dominē likumdošanas un būvniecības procesa menedzēšanas tēmas. Lasāms apskats par konkurētspējas kritērijiem, standarta līgumiem, kuru vēlas gan arhitekti, gan būvnieki, Būvniecības likuma nelikumīgie līkloči, BIM ieviešana kā risks mazajiem būvniecības sektora spēlētājiem, open book principa padziļināts skaidrojums ar secinājumu – tas ir ceļš uz caurspīdīgu būvniecības procesa organizēšanu. Svarīgs jaunums - Latvijas Būvkonstrukciju projektētāju asociācijas (LBPA) izstrādātais standarts iekļauts LVS datu bāzē. Turpmāk projektētāji var atsaukties uz LVS 1046:2015 «Prasības būvkonstrukciju projekta saturam un noformēšanai».

Konkursam «Ilgtspējīgākā ēka un projekts Latvijā 2015» saņemti 16 pieteikumi. Gala ceremonija un uzvarētāju paziņošana – 24.septembrī.

Žurnālā aplūkotie objekti: ielu tīrāmo mašīnu ražotnes jaunbūve Ventspilī (arh.E.Rožulapa, «ER3», būvnieks «Northproject»), elektrisko un elektronisko komponenšu rūpnīcas rekonstrukcija – jaunbūve Rīgā (arh.J.Viziņš, būvnieks «Abora»), Iecavas Mūzikas un mākslas skolas jaunbūve un rekonstrukcija (arh.Z.Buša, Z.Treija, «Tursons», būvnieks «Monum»), ūdens sagatavošanas stacija «Baltezerā» (arh.»Arhitektūra un vide», būvnieks «Velve-Aqua Seen»), skatu tornis dabas liegumā Korneti – Peļļi («BM Projekts», būvnieks «Vidzemes energoceltnieks»), dzīvojamā māja Baltezerā (arh. D.Melbārde, D.Purviņa, S.Stafeckis, «Jonika»).

Par godu Raiņa un Aspazijas gadam, Restauratoru biedrības vadītāja D.Čoldere meklējusi dzejas un būvniecības ceļu krustpunktus, pievēršoties dzejnieku vasarnīcas renovācijas procesam (arh. I.Caunīte, būvnieks «BBA un AE»).

Slavenās VEF Kultūras un zinātnes pils vēsturi pētījusi I.Appena. Šā brīža aktualitāte, jo risinās konkurss par rekonstrukcijas un restaurācijas darbu veikšanu.

Atsevišķi jāpiemin Rīgas Doma torņa restaurācija (arh.J.Poga, būvnieks «Arčers»). Nav viegli 98 m augstumā restaurēt komplicēto torņa koka konstrukcijas režģi un ieklāt jaunu skārda segumu tornim, lai «novērstu kapilāri kāpjošā mitruma izraisītos riskus». Objekts sagādājis daudz, arī neticamus pārsteigumus projektētājiem, būvniekiem un pieminekļu sargiem. Publikācijā ielūkojamies aizkulisēs un tehniskajās shēmās.

Būvmehāniķis D.Lazdāns vairākus gadus attīsta ideju par augu lapu struktūras pārnešanu arhitektūras un dizaina produktos. Pagaidām tapušas iespaidīgas vizualizācijas, tiek identificēti materiāli un tehnoloģijas.

Tehnikas cienītāji novērtēs publikāciju par iespaidīgākajām celtniecības mašīnām pasaulē. Arī Latvijā ir viena – 7 milj EUR vērtais celtnis «Liebher LG1750 ar 154 m garo strēli, kas tika izmantots Irbenes radioteleskopa antenas montāžas laikā, lai paceltu 150 t. Publikāciju papildina iespaidīgi antenas montāžas procesa fotoattēli.



KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu