Latvijā atrasta pirmā savvaļā augusi ēdamā trifele

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Augustā atrasta Latvijas vēsturē pirmā savvaļā augusi ēdamā trifele, ziņo telekanāla LNT raidījums «900 sekundes».

Sēnes savos laukos Rēzeknes novadā atradis juvelieris no Rīgas Jevgēnijs Dokuto. Viņa atradums bija divas sēnes, kuru kopējais svars - vairāk nekā puskilograms - trifelēm ir ārkārtīgi daudz.

«Atbraucu salāpīt mājas jumtu, izgāju uzsmēķēt un pie kājām ieraudzīju kaut ko neparastu. Atnesu mājās. No šīm sēnēm bija stipra smarža - paskatījos internetā un sapratu, ka tā ir savvaļas trifele,» raidījumam stāstīja Dokuto.

Par atradumu viņš zvanījis uz Latvijas Dabas muzeju. Mikoloģe Diāna Meiere, kura zvanu saņēma, nav īsti ticējusi stāstītajam. Uz muzeju ik pa laikam zvana cilvēki, kuri saka to pašu, taču hipotēze neapstiprinās. Tāds gadījums bija arī pirms trīs gadiem, taču sēne izrādījās neēdama. Šobrīd mikologi simtprocentīgi pārliecināti - Rēzeknes novadā atrasta baltā cūktrifele, kas ir visdārgākās baltās trifeles vistuvākā radiniece.

«Latvijā tas ir unikāls atradums. Mēs iekļaujamies viņas izplatības areālā. Varēja cerēt atrast, bet tas, ka ir atrasta, ir ļoti liels pārsteigums. Viņu noteikti varēs atrast kaut kur citur, jo tā nemēdz būt, ka ir tikai viena sēne. Vienkārši nav pamanīta, tāpēc jāskatās uzmanīgi, viņa var būt arī citur,» uzskata Meiere.

Jevgēnijs tagad apsver domu juveliermākslu likt mierā un pievērsties savvaļas trifeļu biznesam. Ir restorāni, kas gatavi sēnes pirkt. Latvijā tieši šo trifeļu cena varētu būt 100-200 eiro par kilogramu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu