PVD aicina pašvaldības veicināt mežacūku medīšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pēc konsultācijām ar nozares ekspertiem Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir nosūtījis vēstuli Latvijas pašvaldībām ar lūgumu to medību koordinācijas komisijām izmantot Medību likuma tiesības - atļaut mežacūku medības medību iecirkņa platībās, sākot no 200 hektāriem līdzšinējo 1000 hektāru vietā.

Kā informēja PVD pārstāvji, šāds lēmums pieņemts sakarā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību mežacūku populācijā Latgalē un Vidzemē un pieaugošajiem draudiem visā valsts teritorijā.

PVD atkārtoti norāda, ka mežacūkas Latvijā ir kļuvušas par ĀCM vīrusa dabīgo izplatīšanās avotu. Slimība ne vien saglabājas jau inficētajās teritorijās, bet arī turpina izplatīties, inficējot arvien jaunas teritorijas un radot zaudējums gan medību saimniecībām, gan cūkkopības nozarei.

PVD aicina medniekus, kas saskārušies ar problēmu saistībā ar platībām, kurās uzturas mežacūkas, bet medīšana ir aizliegta nepietiekamas platības dēļ - mazāk par 1000 hektāriem -, vērsties pašvaldības medību koordinācijas komisijā ar iesniegumu atļaut mežacūku medības.

Gadījumos, kad no pašvaldības medību koordinācijas komisijas tiek saņemts atteikums, PVD aicina medniekus vērsties Valsts meža dienesta vai PVD teritoriālajās struktūrvienībās.

Kā ziņots, ĀCM šogad konstatēts 396 mežacūkām 28 novadu 75 pagastos. Kopš kaites uzliesmojuma kopumā konstatētas 613 slimas mežacūkas.

Savukārt piemājas saimniecībās slimība šovasar konstatēta Daugavpils novada Dubnas pagastā 18 cūkām, kā arī piecām cūkām Ciblas novada Ciblas pagastā. Visi slimie dzīvnieki iznīcināti, savukārt kopš ĀCM uzliesmojuma mājas cūkām kopumā iznīcinātas 587 cūkas.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu