Circene: pirms vēlēšanām nav pamata runām par manu atkāpšanos (62)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Tā kā līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām palikuši vien trīs mēneši, nav pamata runām par nepieciešamību atkāpties no amata, kā arī nav vajadzības meklēt jaunu ministru, norāda pašreizējā veselības ministre Ingrīda Circene.

Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu pavēstīja, ka jau tuvākajā laikā ir gaidāma situācijas maiņa veselības nozares vadībā. Pēc viņa domām, tā nav normāla situācija, ka premjerministrei ir jāuzņemas arī veselības ministres pienākumi un daļēji arī tieslietu ministres pienākumi. Šis jautājums šodien pārrunāts, arī abām amatpersonām tiekoties. Lai situāciju risinātu, esot gaidāmi konkrēti soļi.

Tikmēr veselības ministre uzskata, ka mainīt nozares vadību pagaidām nav pamata. Plašsaziņas līdzekļiem izplatītajā paziņojumā viņa atzīst, ka ne vienmēr ir spējusi pārliecināt visus politiķus par savas nozares valstisko vērtību, tomēr visa viņas līdzšinējā darbība veselības ministres amatā esot bijusi vērsta sabiedrības interesēs, ikviena stratēģija un dokuments izstrādāti atbilstoši šī brīža valdības deklarācijai un valdības rīcības plānam.

«Uzskatu par noderīgu, ka manas prombūtnes laikā veselības ministres

pienākumus pildīt ir uzņēmusies ministru prezidente.

Tas ļāvis nozarē jau ilglaicīgi sasāpējušus jautājumus, tai skaitā par akūti nepietiekamo finansējumu, pārrunāt augstākajā politiskajā līmenī, nodrošinot tiešu saikni ar Ministru prezidenti un veicinot papildu izpratni par to. Mērķis ar nozari mums ir kopīgs - kvalitatīva veselības aprūpe ar vismaz Eiropas līmenim atbilstošu finansējumu,» pauž Circene.

Viņa arī min, ka problēmas un sarežģījumi, ar ko ikdienā saskaras veselības aprūpes nozare, nav jauni. Ministre norāda, ka par nepietiekamiem tarifiem slimnīcām, nepieciešamību mazināt pacientu līdzmaksājumus un palielināt finansējumu medikamentu kompensācijai, viņa premjeri un valdību ir informējusi vairākkārt, tai skaitā sagatavojot un iesniedzot pieprasījumus pēc papildu finansējuma.

Circene nekomentē, vai vēlētos turpināt veselības ministres pienākumu pildīšanu arī nākamajā valdībā.

Jau ziņots, ka Straujuma ir uzņēmusies veselības ministres pienākumu pildīšanu laikā, kamēr Circene atgūstas pēc mugurkaula operācijas un nevar pildīt savus pienākumus.

Ministre neprognozē, kad varētu atgriezties darbā, pastāstīja ministres preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna.

Tikmēr Straujuma intervijā telekompānijas LNT raidījumam «900 sekundes» atzina, ka, pēc viņas rīcībā esošās informācijas,

Circene varētu turpināt slimot vēl vairākas nedēļas.

Veselības aprūpes nozares pārstāvji Veselības ministriju asi sāka kritizēt pēc tam, kad tika izstrādāts veselības aprūpes finansēšanas likums. Tā mērķis ir noteikt jaunu veselības aprūpes finansēšanas kārtību, lai veicinātu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai nepieciešamā finansējuma piesaisti un sekmētu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību. Vairākas nozares darbiniekus pārstāvošas organizācijas iebilst pret likuma tālāku virzību tā pašreizējā redakcijā.

Neuzticību ministrei otrdien izteikusi Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība, un to izdarījusi arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācija.

Komentāri (62)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu