Lielbritānija sāk sarunas ar ES par savstarpējo attiecību pārskatīšanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES) ceturtdien sākušas sarunas par savstarpējo attiecību pārskatīšanu pirms gaidāmā referenduma par Lielbritānijas dalību blokā.

«Britu reformu un pārrunu process (..) tagad ir pienācīgi sācies,» pēc savu ideju prezentēšanas ES samitā ceturtdien paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons.

Kā jau vēstīts, Kemerons, kura vadītie konservatīvie maijā notikušajās vēlēšanās negaidot izcīnīja parlamentā absolūto vairākumu, ir apsolījis panākt Lielbritānijas attiecību pārskatīšanu ar Briseli, virzīt uz priekšu reformas ES un līdz 2017.gada beigām sarīkot referendumu par valsts turpmāko dalību blokā.

Tomēr Kemerona ieceres samitā palika otrajā plānā. Tās aizēnoja Grieķijas krīze un intensīvās sarunas par imigrantu problēmas risināšanu.

Prognozē grūtas un garas sarunas

Amatpersonas sagaida, ka Lielbritānijas un ES sarunas būs garas un sarežģītas.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks jau samitā brīdināja, ka ES pamata vērtības nav grozāmas.

«Mums būtu jāapsver britu bažas, bet tikai tādā veidā, kas būs drošs visai Eiropai,» sacīja Tusks.

Savukārt Itālijas premjerministrs Mateo Renci pauda atbalstu Kemerona centieniem, paziņojot, ka pilnībā piekrīt idejai par jaunas daudz efektīvākās un mazāk birokrātiskas Eiropas veidošanu.

«Deivida cīņa pret birokrātijas režīmu ir arī mūsu cīņa, mūsu mērķis,» paziņoja Renci.

Gaidāms, ka ES līderi nākamreiz šo jautājumu apspriedīs tikai decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu