Bostonas maratona spridzinātājs atvainojas upuriem pirms oficiālas notiesāšanas uz nāvi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bostonas maratona spridzinātājs Džohars Carnajevs trešdien pirmoreiz atvainojās sprādziena upuriem tiesas sēdē, kurā viņam oficiāli tika piespriests nāvessods par 2013.gadā sarīkotajiem sprādzieniem.

Carnajevs, kurš ir čečenu izcelsmes ASV pilsonis, ir notiesāts uz nāvi saistībā ar sprādzieniem, kurus viņš un viņa brālis Tamerlans Carnajevs sarīkoja Bostonas maratona laikā. Zvērināto tiesa viņam piesprieda nāvessodu jau 15.maijā.

«Es tagad gribētu atvainoties upuriem un izdzīvojušajiem,» sacīja 21 gadu vecais Carnajevs, pirmoreiz publiski izsakoties pēc 2013.gada 15.aprīlī sarīkotajiem sprādzieniem, kuros nogalināti trīs cilvēki un ievainoti 264.

«Es esmu vainīgs. Par to nav šaubu,» teica Carnajevs.

«Es izsaku nožēlu par cilvēku dzīvībām, kurus esmu nogalinājis, par ciešanām un postu, ko esmu nodarījis,» viņš sacīja, lūdzot Allāham piedošanu.

Tiesnesis Džordžs O'Tūls oficiāli piesprieda Carnajevam nāvessodu, par kuru 15.maijā bija vienojušies 12 zvērinātie. Pēc soda pasludināšanas viņš tika aizvests no tiesas zāles.

Iespējams, ka Carnajevs nāvessoda izpildi gaidīs cietumā Indianas štata Terehotas pilsētā, bet prokurori ir paziņojuši, ka viņš var kļūt par pirmo notiesāto, kas nosūtīts uz «supermaksimāli» apsargāto Florensas cietumu Kolorādo štatā.

Carnajevs pērn atzina savu vainu, bet viņa trešdienas izteikumi bija pirmā reize, kad viņš publiski pauda nožēlu par izdarīto.

Aprīļa sākumā zvērinātie atzina Carnajevu par vainīgu visās 30 apsūdzībās, kas saistītas ar 2013.gada 15.aprīlī Bostonas maratonā sarīkotajiem sprādzieniem, kā arī ar policista noslepkavošanu, automobiļa nolaupīšanu un apšaudi, kas notika pēc tam, kad viņš pēc sprādzienu sarīkošanas kopā ar brāli Tamerlanu Carnajevu bēguļoja.

Carnajeva advokātiem neizdevās pārliecināt zvērinātos, ka apsūdzētais ir vien «sevi pazaudējis bērns», kurš nekad nebūtu pastrādājis tādu šaušalīgu noziegumu, ja vien vecākais brālis nebūtu ar viņu manipulējis.

Carnajeva advokāti prāvā atzina viņa vainu Bostonas terorakta sarīkošanā, bet mēģināja pierādīt, ka viņu ievērojami ietekmējis vecākais brālis Tamerlans, kurš esot izplānojis teroraktu. Prokurori toties norādīja, ka Džohars Carnajevs bijis vienlīdzīgs dalībnieks, kurš rīkojies no brīvas gribas, un abus brāļus vadījis naids pret ASV par tās kariem islāma valstīs.

2013.gada 15.aprīlī Bostonas maratona laikā finiša līnijas tuvumā tika sarīkoti divi sprādzieni ar 12 sekunžu intervālu, kuros gāja bojā trīs cilvēki un 264 tika ievainoti. Viens par sprādzienu sarīkošanu aizdomās turētais - 26 gadus vecais Tamerlans Carnajevs - 2013.gada 19.aprīlī nomira no apšaudē ar policiju gūtiem ievainojumiem. Otrajam aizdomās turētajam - 2013.gada 19.aprīlī aizturētajam Tamerlana brālim Džoharam - tika izvirzītas 30 federālās apsūdzības.

Džohars Carnajevs 2013.gada 10.jūlijā pirmstiesas sēdē noliedza savu vainu visās viņam izvirzītajās 30 federālajās apsūdzībās. Par 17 no šīm apsūdzībām maksimālais sods ir nāvessods vai mūža ieslodzījums.

Pirms aizturēšanas Džohars Carnajevs laivā, kurā slēpās no policijas, ieskrāpēja uzrakstu, ar kuru aizstāvēja uzbrukumus kā atriebību par ASV kariem Irākā un Afganistānā. Šis ziņojums tiesā tika izmantots kā apliecinājums, ka apsūdzētajam nav nekādas nožēlas par nodarīto.

Viņš tika apsūdzēts par masu iznīcināšanas ieroču izmantošanu, spridzināšanu publiskā vietā, ļaunprātīgu īpašuma bojāšanu, kā rezultātā iestājusies nāve, automašīnas nolaupīšanu un nelikumīgu šaujamieroču glabāšanu.

Tāpat viņš tika apsūdzēts arī saistībā ar apšaudi pie Masačūsetsas Tehnoloģijas institūta (MIT), kur viņš kopā ar brāli, mēģinot nolaupīt automašīnu, nogalināja policistu.

Abi brāļi Carnajevi pirms Bostonas maratona sprādzienu sarīkošanas bija apmeklējuši islāmistu kaujinieku vietnes internetā. Tiek uzskatīts, ka viņi bumbu izgatavošanu apguva starptautiskā teroristu tīkla «Al Qaeda» vietnē. Viņi arī internetā skatījās Jemenā dzimušā radikālā amerikāņu islāma garīdznieka Anvara al Avlaki sprediķus.

ASV bijušais ģenerālprokurors Ēriks Holders pērn janvārī paziņoja, ka ASV varas iestādes mēģinās panākt federāla nāvessoda piespriešanu Carnajevam. Tieslietu eksperti uzskata, ka šāds spriedums daļēji būtu simbolisks žests amerikāņu sabiedrībai, bet nenozīmē to, ka Carnajeva notiesāšanas gadījumā viņam tiešām tiktu izpildīts nāvessods.

Masačūsetsas štatā, kur atrodas Bostona, nāvessods pēdējoreiz tika izpildīts 1947.gadā. Romas katoļu baznīcas bīskapi šajā štatā iepriekš apliecināja, ka ir pret nāvessodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu