Sisi inaugurēts Ēģiptes prezidenta amatā (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Ēģiptes bruņoto spēku pavēlnieks atvaļinātais feldmaršals Abdelfatahs al Sisi svētdien inaugurēts valsts prezidenta amatā.

Viņa amata pilnvaru termiņš būs četri gadi.

«Zvēru pie visvarenā dieva saglabāt republikānisko sistēmu un ievērot konstitūciju un likumu, un gādāt par tautas interesēm, un saglabāt valsts neatkarību un teritoriālo nedalāmību,» zvērēja Sisi.

Pēc zvēresta došanas viņš devās prom no Ēģiptes Konstitucionālas tiesas nama, kur bija pulcējušies desmitiem atbalstītāju ar karogiem rokās. Vēlāk jaunais Ēģiptes prezidents piedalīsies pieņemšanā prezidenta pilī, uz kuru ieradīsies arī ārvalstu pārstāvji.

Sisi inaugurācija notika nepilnu gadu pēc tam, kad pērn jūlijā 59 gadus vecais karjeras kājnieku virsnieks vadīja valsts pirmā brīvi ievēlētā prezidenta islāmista Mohammeda Mursi gāšanu, kad pret viņa gadu ilgo valdīšanu bija notikuši plaši protesti.

Jaunā valsts prezidenta zvērestu pieņēma Ēģiptes Konstitucionālā tiesa savā galvenajā mītne Kairas dienvidu piepilsētā Nīlas krastā. Šajā pašā vietā Mursi, kas pašlaik tiek tiesāts apsūdzībās, par kurām draud nāvessods, tika inaugurēts pirms diviem gadiem.

Svētdiena Ēģiptē ir pasludināta par brīvdienu, bet policija un armija visa Kairā strādā pastiprinātā režīmā. Sisi inaugurācija tika pārraidīta televīzijas tiešraidē.

Jau vēstīts, ka atbilstoši vēlēšanu komisijas paziņotajiem oficiālajiem rezultātiem Sisi uzvarējis prezidenta vēlēšanās ar 96,9% balsu. Par Sisi nobalsojuši 23,78 miljoni vēlētāju.

Sisi vienīgais sāncensis kreisais politiķis Hamdīns Sabahi saņēmis tikai 3% jeb 318 tūkstošus balsu.

Vēlēšanās piedalījušies 47,75% balsstiesīgo pilsoņu.

Sisi vadītā armija pērn 3.jūlijā gāza un aizturēja pirmo brīvi ievēlēto Ēģiptes prezidentu Mohammedu Mursi, kurš bija no islāmistu kustības «Musulmaņu brālība». Sisi uzvara vēlēšanās bija gaidāma, jo pēc Mursi gāšanas armija un tās ieceltā valdība sagrāva islāmisko opozīciju.

Vēlēšanas notika no 26. līdz 28.maijam. Tās bija paredzēts rīkot 26. un 27.maijā, bet tās tika pagarinātas par vienu dienu. Kāds vēlēšanu ierēdnis izskaidroja šo lēmumu ar to, ka līdz 26.maija vakaram bija nobalsojuši tikai 37% vēlētāju, kas bija ievērojami mazāka vēlētāju aktivitāte nekā prezidenta vēlēšanās 2012.gadā, kurās nobalsoja 52% vēlētāju un uzvarēja Mursi. Tās vēlēšanas notika pēc tam, kad 2011.gadā tika gāzts ilggadējais valsts vadītājs Hosnī Mubaraks, kas tagad tiek tiesāts par korupciju.

Sisi bija aicinājis aktīvi piedalīties vēlēšanās, lai attaisnotu pirmā brīvi ievēlētā Ēģiptes prezidenta Mursi gāšanu pēc vienu gadu ilgas atrašanās pie varas. Vēlēšanas tomēr boikotēja gan «Musulmaņu brālība», gan sekulārās opozīcijas grupējumi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu