Teju visas Saeimas frakcijas rosina atlaist NEPLP

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrejs Baburovs / LETA

Teju visas Saeimas frakcijas, izņemot «Saskaņu» un Nacionālo apvienību (NA), rosina atlaist Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP), informēja Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Saeimas frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš. NEPLP locekļiem neesot informācijas par iespējamiem atbrīvošanas iemesliem.

Iesniegumu par NEPLP atlaišanu parakstījuši - Solvita Āboltiņa un Kārlis Šadurskis no «Vienotības», Augusts Brigmanis, Andris Siliņš un Ingmārs Līdaka no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Artuss Kaimiņš, Mārtiņš Bondars, Mārtiņš Šics un Liepiņš no LRA.

Deputāti atsaucas uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pantu, ka var atbrīvot NEPLP locekli no amata, ja ir konstatēti apstākļi, kas viņam liedz par tādu būt. «Tātad labas reputācijas zaudēšana var būt pamats NEPLP locekļu atbrīvošanai no amata,» pausts iesniegumā.

Saeimai lūgts nodot jautājuma izskatīšanu par padomes locekļu atbrīvošanu atbildīgajai komisijai lēmumprojekta sagatavošanai un virzīšanai Saeimas sēdē.

ZZS deputāts Ingmārs Līdaka savukārt teica, ka par NEPLP atlaišanu Saeima varētu lemt ceturtdien.

NA līdzpriekšsēdētājs un Saeimas deputāts Raivis paskaidroja, ka ir informēts par politiķu vēlmi atlaist NEPLP, bet norādīja, ka NA šo jautājumu vēl nav pārrunājusi frakcijā.

«Mums jautājums jāredz kopumā. Tāpat īsti nav skaidrības par procedūru, jo šis [NEPLP] atlaišana ir vēl nebijis precedents. Ir arī jābūt pārliecībai, ka nākamais sastāvs būs labāks par esošo. Par šo jautājumu nav arī panākts konsenss koalīcijā,» teica Dzintars.

Savukārt «Saskaņas» deputāts Valērijs Agešins norādīja, ka nav informēts par politiķu vēlmi atlaist NEPLP. «Šādu jautājumu frakcijā neesam pārrunājuši, līdz ar to mūsu deputātu paraksti uz iesnieguma nav,» viņš teica.

Iesniegumu par NEPLP atlaišanu parakstījušais «Vienotības» deputāts Šadurskis pamatoja lēmumu ar to, ka, viņaprāt, «NEPLP pašreizējā vadībā nespēj tikt galā ar saviem pienākumiem».

«No sirds Latvijai» frakcijas vadītāja Inguna Sudraba sacīja, ka atbalsta neuzticības izteikšanu NEPLP, kurai neesot efektīva spēja realizēt to, ko nosaka likums. Viņa norādīja arī uz mediju vidi, uzsverot, ka raidījumiem būtu jāveicina vērtību izplatība, par ko, piemēram, neliecina nesenais gadījums ar «Pieci.lv» raidījumu, kas apspriests arī Saeimā.

Deputātu iesniegumā norādīts uz NEPLP lēmumu atļaut «Radio Skonto Plus» programmu veidot 60% krievu valodā, bet 40% latviešu valodā, kas padarot staciju par krievu valodā raidošu radiostaciju. Uzsvērts, ka šobrīd pastāvošajos informatīvā kara apstākļos būtu jāstiprina un jāsargā nacionālā mediju un informatīvā vide.

Valsts Kontrole (VK) secinājusi, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem apmēram viena miljona eiro apmērā, norādīts iesniegumā. Neesot arī nodrošināta dotācijas izlietojuma uzskaite komerctelevīzijām, kas nodrošina sabiedrisko pasūtījumu. VK arī konstatējusi vāju kontroles sistēmu par komandējumiem.

Latvijas Radio kanālā «pieci.lv» tiek atskaņoti raidījumi, kas satur necenzētu leksiku un neatbilst likumam, sacīts iesniegumā.

«Šāda NEPLP rīcība rada pamatotas šaubas par to, vai NEPLP locekļi ir kompetenti pildīt savas funkcijas attiecībā uz elektronisko plašsaziņas līdzekļu uzraudzību,» uzskata deputāti.

NEPLP ir autonoma institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona.

NEPLP sastāvā ir Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris. Ceturtdien tiek plānots apstiprināt piekto locekli - Daci Ķezberi.

Esošās padomes pilnvaras ir līdz 2017.gadam.

NEPLP locekļiem nav informācijas par iespējamiem atbrīvošanas iemesliem

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pagaidām vēl nav iepazinusies ar iespējamiem iemesliem saistībā ar NEPLP locekļu atlaišanu, tāpēc komentāros bija lakoniska.

«Attiecībā uz NEPLP mums nav uzdoti nekādi jautājumi, un man īsti nav skaidri motīvi,» savu viedokli par izskanējušo informāciju pauda NEPLP locekle Aija Cālīte-Dulevska. «Attiecībā uz minēto iemeslu par «Radio Skonto plus» programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju, man ir grūti komentēt, jo es pati šajā jautājumā balsoju pret.»

Cālīte-Dulevska norādīja, ka šī informācija jebkurā gadījumā ir nopietns lēmums, vai tā ir runa par NEPLP vai kādu citu institūciju. «Tikai no tā, kas ir redzams publiski, ir ļoti grūti pilnvērtīgi novērtēt institūcijas darba kvalitāti, jo runa jau ir par kvalitāti, vai mēs darām to, kas ir jādara, nevis par vienu vai otru lēmumu.»

Arī NEPLP loceklim Dainim Mjartānam nebija versiju par iespējamajiem iemesliem, kāpēc no amatiem varētu tikt atbrīvoti NEPLP locekļi.

«Ar to, kāpēc no amata var atbrīvot NEPLP locekļus, var iepazīties, izlasot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma sadaļu, kurā aprakstīts, uz kāda pamata Saeima var atlaist NEPLP locekļus,» izskanējušo informāciju komentēja NEPLP loceklis Mjartāns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu