Vēl nezina, vai Gaismas pili ekspluatācijā nodos piektdien (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saistībā ar to, ka Rīgas pilsētas būvvalde vēl nav saņēmusi Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) profesora Jura Birša pārbaudes rezultātus, pagaidām nav zināms, vai Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēku ekspluatācijā varētu nodot piektdien, aģentūrai BNS pavēstīja būvvaldē.

Būvvaldē paskaidroja, ka ēkas nodošana ekspluatācijā ir tā prioritāte, tāpēc, jā eksperta atzinums būs pozitīvs, lēmumu par ēkas nodošanu ekspluatācijā varētu pieņemt piektdien.

Jau ziņots, ka LNB jaunbūvē atklātas vairākas nepilnības, kas saistītas ar granīta plāksnēm, daļu nepieciešams nomainīt, bet daļu slīpēt. Tāpat atklāts, ka no «Gaismas pils» atbalsta sienām un kāpnēm izdalās nezināmas izcelsmes balts šķīdums.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ēkas gala pārbaudēs vairs ugunsdrošības pārkāpumus nav konstatējis un 16.maijā KM sniedzis pozitīvu atzinumu par jaunās bibliotēkas ēkas nodošanu ekspluatācijā.

Tāpat ziņots, ka VUGD ugunsdrošības pārbaudē LNB jaunajā ēkā janvāra vidū konstatēja vairākus ugunsdrošības pārkāpumus, bet atkārtotās pārbaudēs nepilnības vairs netika konstatētas, jo tās tika novērstas.

LNB jau sākusi krājuma pārvešanu uz jauno ēku Mūkusalas ielā. Pašlaik krājums tiek pārvests no LNB ēkām Jēkaba ielā 6/8 un Krišjāņa Barona ielā 14. Zilberts informēja, ka pašlaik jau pārvests nedaudz vairāk kā 20% krājuma. Drīz sāksies arī krājuma pārvešana no LNB ēkām Barona ielā 3 un Tērbatas ielā 75. Pēdējo uz jauno ēku pārvedīs krājumu no ēkas, kas atrodas Anglikāņu ielā.

Iepriekš prognozēts, ka pirmos apmeklētājus bibliotēka varētu uzņemt laikposmā no maija līdz jūnija vidum, sākotnēji atverot ēkas zemākos stāvus. Gaismas pili plānots atklāt 29.augustā, LNB 95.dzimšanas dienā.

Līdz ēkas nodošanai ekspluatācijā LNB ēkā notiek tikai vienreizēji un atbilstoši drošības prasībām īpaši saskaņoti, publikai slēgti pasākumi. Kamēr ēka nav nodota ekspluatācijā, tā nav publiski pieejama. Tomēr to var apmeklēt dažādas mērķgrupas, kas iepriekš tiek instruētas drošības noteikumos, un šādi apmeklējumi notiek atbilstoša personāla pavadībā un uzraudzībā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu