Kā ir piedzimt baltam tumšādaino vidū? Albīnu fenomens Karību salās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viņi dzimuši Karību salās Panamas piekrastē, taču ļoti atšķiras no saviem saulē tumši iedegušajiem radiniekiem. Vietējie viņus dēvē par «mēness bērniem» vai «saules mazbērniem». Taču, neskatoties uz skaisto vārdu, tieši saule ir viens no viņu lielākajiem ienaidniekiem.

Eksperti lēš, ka Panamā 80 000 iedzimto Guna iedzīvotāju vidū ir simtiem albīnu. Albīnu fenomens ir neparasti izplatīts gan Guna Jalas reģionā Panamas sauszemes teritorijās, gan simtiem palmām nosēto salu Karību reģionā.

Oficiālas statistikas nav, taču organizācijas «S.O.S Albino» dibinātājs Paskāls Džembruns apgalvo, ka uz katriem 150 Guna iedzimto bērniem ir viens bērniņš, kurš piedzimst kā albīns. Salīdzinājumam pasaulē vidēji šis rādītājs ir 1 pret 17 000.

Dažviet pasaulē pret albīniem ir daudz aizspriedumu. Piemēram, Tanzānijā šādiem cilvēkiem draud briesmas tikt notiesātiem un pat nogalinātiem, jo viņus uzskata par sliktas veiksmes vai burvestību simbolu. Guna tautiešu vidū šādi aizspriedumi mūsdienās nav izplatīti - lai gan ādas krāsa atšķiras, šos bērniņus mīl un respektē.

«Kā teikuši mūsu senči, šāds bērniņš ir svētība. Ja par viņiem rūpējies, nonāksi īpašā vietā debesīs,» savu pārliecību skaidro vietējā iedzīvotāja Jira Boida, kuras pašas ģimenē aug sešus gadus veca albīnu meitenīte Deljeina Avila. Tomēr vēl 19. gadsimtā bija pierasts, ka albīnu bērniņus vietējie nogalināja, uzskatot tos par kolonizatoru atvasēm. Tas mainījās 20. gadsimta sākumā, kad vietējie garīgie līderi iedzīvināja senās tradīcijas un uzskatus, ka albīni ir dievību sūtīti. Viņu tiešais aizbildnis esot saules dievs Baba, un albīni cēlušies no viņa dēla, tāpēc tiek saukti par «saules mazbērniem» vai «mēness bērniem».

Tomēr tagad vietējiem albīniem draud citas briesmas - tropiskā saule. Albīnu āda ir ļoti jutīga pret saules stariem. Albīnu vidū ļoti izplatīts ir ādas vēzis un problēmas ar redzi. Ustupu salas ārsts Hosē Džons aplēsis, ka no dažādām ādas vēža formām šeit cieš vairāk nekā puse albīnu. Pasaules Veselības organizācijas dati rāda, ka globālā mērogā šī bīstamā slimība skar mazāk nekā 1% cilvēku.

Ārsts skaidro, ka vietējie bieži vien par šo slimību nav gana informēti.

Albīnisms ir ģenētiska saslimšana, ar kuru cilvēki un arī dzīvnieki piedzimst. Raksturīga albīnisma iezīme ir melanīna trūkums matos, acīs un ādā. Melanīns ir viela, kas dod ādai tumšu nokrāsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu