Ždanokai vēlēšanās palīdzējusi uzstāšanās Krievijas TV (77)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Eiropas parlamenta vēlēšanās par Tatjanas Ždanokas Latvijas Krievu savienību nobalsoja 28 000 jeb 6,4% vēlētāju. Lielākā daļa no tiem ir rīdzinieki, taču Ždanokai vēlēšanās uzvarēt palīdzēja 2500 Daugavpils iedzīvotāju. Tur Ždanokai ir otrs labākais rezultāts. Daugavpilī eirodeputāte pavadīja 9.maiju un bija atradusi veidu, kā piekļūt kara veterānu sirdīm. Tomēr ar to bija par maz, lai pārvarētu 5% barjeru, un, iespējams, tas arī nenotiktu, ja Ždanoka nebūtu saņēmusi palīdzību no Krievijas televīzijām, ziņo TV3 raidījums «Nekā personīga».

Aptaujas pirms vēlēšanām liecināja, ka Tatjana Ždanoka Eiropas parlamentā neiekļūs. Viņai nebija redzamas vēlēšanu kampaņas. Nebija arī brīvas pieejas Latvijas krievvalodīgajai presei, jo tā atbalstīja «Saskaņu». Tomēr atradās tribīne, kādas nebija lielākajai daļai citu kandidātu, – Krievijas televīzijas.

Konstantīns Zatuļins, TV Centrs raidījumā «Krievu jautājums» 14. maijā: «Mēs, protams, nepiedalāmies balsošanā un neskaitām balsis Eiroparlamentā. Bet mēs zinām, kas ir uz svariem un kas notiek tagad. Un mūsu simpātijas ir pilnībā Tatjanas Ždanokas pusē un viņas biedriem no Latvijas Krievu savienības.»

TV centrs 14.februārī veltīja raidījumu Ždanokas cīņai ar rusofobiem un fašistiem Eiroparlamentā.

Viņa saņēma komplimentus par spēju apvienot citus deputātus krievu interešu aizstāvībai.

Tatjana Ždanoka, Eiropas parlamenta deputāte (Latvijas Krievu savienība): «Tie ir deputāti no Bulgārijas, Polijas, no Lietuvas. Politiķi no Krievijas, Ukrainas un Moldovas. Un vēl pagājušā gada oktobrī mēs Sofijā radījām politisko klubu, pieņēmām deklarāciju, kur šos principus noteicām. Kā pastrādāt Eiropas kopējās mājās, lai tās būtu ērtas visiem.»

Krievijas TV slavē Doņeckas «referendumu»

RTR speciālizlaidumā par 9.maiju Ukrainā

Ždanoka kopā ar citiem sanākušajiem šausminājās par Ukrainas armiju, kas slaktējot neapbruņotus krievu protestētājus.

Viņa cildināja separātistu rīkoto Doņeckas atdalīšanās referendumu un jau

visas Eiropas Savienības vārdā solīja pasludināt ukraiņu nacionālistus par teroristiem.

Tatjana Ždanoka, Eiropas parlamenta deputāte (Latvijas Krievu savienība) RTR 11.maija raidījumā «Tiešais ēters», Uzvaras diena uz barikādēm: «Ir jāveic nopietna izmeklēšana, un ne tikai tā pati par sevi, bet viena uzdevuma gaismā, un es apņemos to izpildīt, lai Labējais sektors tiktu iekļauts teroristisko organizāciju sarakstā Eiropas Savienībā.»

Ždanoka iesaka Putinam ietekmēt «Euronews» saturu

Pirms vēlēšanām trīs reizes Ždanoku varēja redzēt Krievijā populārajā RTR svētdienas šovā «Vakars ar Vladimiru Solovjovu».

Eirodeputātei tur bija iespēja stāstīt par savu nenogurstošo cīņu ar fašisma atdzimšanu Latvijā,

cildināt Krievijas politiku Ukrainā un kritizēt Rietumeiropas medijus. Viņa pat ieteica prezidentam Putinam izmantot Krievijas akcijas kanālā «Euronews», lai ietekmētu tā šobrīd nepareizo redakcionālo politiku.

Tatjana Ždanoka 27.aprīļa RTR raidījumā «Svētdienas vakars ar Vladimiru Solovjovu»: «Krievija ar to, ka viņai ir 16%, neietekmē kanāla saturu. Bet vajadzētu ietekmēt.

Es uzrakstīju vēstuli Krievijas vicedirektoram Euronews padomē par to, kā atspoguļoja referendumu par krievu valodu Latvijā

pirms diviem gadiem. Sākumā parādīja it kā jauns puisis tur, bet pēc tam traku Latvijas tantīti, kur bija tīri naida runa. Viņa kliedza, ka esat sabraukuši.»

Irina Jarovaja, Krievijas domes Drošības komitejas priekšsēdētāja 6.aprīļa RTR raidījumā «Svētdienas vakars ar Vladimiru Solovjovu»: «Es saprotu, cik grūti viņai ir stādāt Eiroparlamentā. Tas jau vispār ir varoņdarbs. Tādēļ es gribētu teikt. Jums vajadzētu redzēt, kādas karikatūras. Jau mēģina izslēgt no politiskās grupas par to, ka biju novērotāja Krimā.

Nē, nu izejot no tā, ka jūs rīkojat tādas izstādes, es varu pateikt noteikti, ka Krievijas parlamenta roka jums ir pasniegta.

Bet, kad jūs spīdzinās un izslēgs, sakiet, ka tā ir antisemītisma izrādīšana.»

Izvairīga par uzstāšanos Krievijas TV

Žurnālists: «Ždanokas kundze! Man tas jautājums par tām Krievijas televīzijām. Kā jums izdevās tik bieži iekļūt?»

Tatjana Ždanoka: «Jums ir jāsarunā iepriekš intervija. Es labprāt došu jums interviju, iepriekš sarunātu, es esmu ļoti nogurusi.»

Žurnālists: «Par tām Krievijas televīzijām. Jūs pati vēlējāties tur uzstāties biežāk vai jūs tur aicināja bieži? Redziet, tā jūsu kampaņa jau balstās vairāk uz to Krievijas televīziju.»

Vēlāk deputāte stāstīja, ka Krievijas televīzijas viņu aicinot, jo viņa esot interesanta ar savu viedokli. To, ka tikusi speciāli reklamēta pirms Eiroparlamenta vēlēšanām, noliedz, jo viņu aicinot arī pēc vēlēšanām.

Par sevi aģitēt 9.maija svinībās Rīgā Tatjanai Ždanokai neizdevās. Par to bija parūpējis Saskaņas centrs, ļaujot uzstāties tikai saviem politiķiem. Tādēļ eiroparlamentāriete devās uz Daugavpili. Bija pirmajās rindās kopā ar kara veterāniem un dažas dienas pirms vēlēšanām Daugavpils centrā atklāja mūžīgo uguni.

Pirms vēlēšanām apmaksā mūžīgo uguni Daugavpilī

Mūžīgās uguns aizdegšanu vienu dienu pirms vēlēšanām apmaksāja pati Ždanoka. Līgums ar firmu par mūžīgās uguns uzturēšanu esot noslēgts līdz 27.jūlijam. Atklāšanas pasākumu rīkoja personas, kas Daugavpilī izveidojušas jauniešu biedrību KISLOROD. Šī organizācija atbalstījusi referendumu par valsts valodas statusu krievu valodai un vēlāk Ždanokas rīkoto balsu vākšanu par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

Valērijs Oščenkovs, biedrības KISLOROD pārstāvis: «Tatjana Ždanoka ir bijusi klāt pie šīs mūžīgās uguns aizdedzināšanas.»

Žurnālists: «Jūs viņu aicinājāt vai viņa pati atnāca, kā jums tur sadarbība?»

Oščenkovs: «Jā, mēs runājām ar Tatjanu Ždanoku un viņa arī saka, ka viņa palīdzēs mums to iededzināšanu un arī finansējumu. Bet tagad es nevaru komentēt neko, jo man nav nekādas informācijas vēl.»

Žurnālists: «Bet jūs jau viņai drusku palīdzējāt pirms Eiroparlamenta vēlēšanām?»

Oščenkovs: «Ha, nu daudz cilvēku palīdzēja Tatjanai Ždanokai.»

9.maija gājienā pa pilsētas ielām Ždanoka devās kopā ar 94 gadus veco pilsētas kara veterānu organizācijas vadītāju Ivanu Terehovu. Tomēr izrādās, ka pie veterāniem deputāte neesot aicināta. Pievienoties uzvaras svinētājiem bijusi viņas pašas iniciatīva. Kā stāsta viens no gājiena rīkotājiem Daugavpils krievvalodīgo kustību aktīvists Valentīns Andrejevs, politiķus 9.maija gājienos nemēdzot aicināt.

Ždanokas Daugavpils tūres ietvaros bija arī kāds brīdis, kad tai palīdzēja Krievija. 9.maijā par godu kara veterāniem Krievijas ģenerālkonsulāts Daugavpilī rīkoja svinīgu pieņemšanu. Eiroparlamentāriete tur tika uzaicināta kā goda viešņa.

Komentāri (77)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu