ASV cenšas atspēkot Snoudena jaunākos apgalvojumus (28)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV varasiestādes ceturtdien publiskojušas bijušā ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) analītiķa Edvarda Snoudena e-pasta vēstuli, šādi cenšoties atspēkot viņa teikto, ka pirms bēgšanas no ASV un slepenas informācijas nopludināšanas viņš centies paust savu satraukumu amatpersonām.

Šonedēļ pārraidītajā intervijā telekanālam «NBC News» Snoudens norādīja, ka, izmantojot «oficiālos kanālus», centies paust bažas par NSA novērošanas programmu likumību.

Viņš arī minēja kādu konkrētu e-pasta vēstuli, kuru bija nosūtījis NSA, izklāstot savas bažas.

Reaģējot uz šādu Snoudena paziņojumu, ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija paziņojusi, ka arhīvos atrodama tikai viena šāda Snoudena e-pasta vēstule, un tā neapstiprinot Snoudena teikto.

Tikmēr pats Snoudens pēcāk laikrakstam «The Washington Post» atzinis, ka NSA publiskotā e-pasta vēstule esot nepilnīga, un viņam bijusi sarakste ar vairākām NSA struktūrvienībām.

Satraukums par ASV interneta kompāniju sadarbību

Snoudens arī norādīja, ka paudis bažas par to, ka NSA izmanto datus no lielajām ASV interneta kompānijām.

ASV Snoudens apsūdzēts spiegošanā un valdības īpašuma zādzībā. Viņam piešķirts pagaidu patvērums Krievijā.

Aicina atgriezties valstī un tikt tiesātam

Vašingtona atkārtoti aicinājusi Snoudenu atgriezties un stāties tiesas priekšā.

Intervijā «NBC News» Snoudens arīdzan

noraidīja apgalvojumus, ka viņš bijis tikai zema līmeņa darbinieks, un apgalvoja, ka apmācīts par spiegu un strādājis slepenās misijās ārvalstīs.

Snoudens savā pirmajā intervijā ASV medijiem apgalvoja, ka strādājis «visos līmeņos» no pašiem zemākajiem līdz augstākajiem.

«Es tiku apmācīts kā spiegs šā vārda tradicionālajā nozīmē (..), es dzīvoju un strādāju slepeni ārvalstīs,» norādīja Snoudens, piebilstot, ka viņam pat izveidota slepena identitāte.

Tehniskais speciālists

Viņš apgalvoja, ka slepeni strādājis par «tehnisko ekspertu» ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) un Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) labā, kā arī strādājis Aizsardzības izlūkošanas pārvaldē.

«Es nestrādāju ar cilvēkiem. Es nevervēju aģentus. Tas, ko es daru, ir sistēmu uzstādīšana, lai tās darbotos Savienoto Valstu labā. Esmu to darījis visos līmeņos,» viņš piebilda.

«Tāpēc, ja viņi saka, ka es esmu zema līmeņa sistēmu administrators, ka es nezinu, par ko runāju, es teiktu, kā tā ir maldināšana,»

norādīja Snoudens, kura nopludināto materiālu dēļ kļuva zināms, ka ASV izlūkdienests nodarbojies ar politisko un rūpniecisko izspiegošanu iepriekš nepieredzētos apmēros un dienestu izmantotās metodes pārkāpušas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu