Pāvests: pasaulē jūtama «kara atmosfēra»

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katoļu baznīcas pāvests Francisks, kas ieradies vizītē Bosnijā un Hercegovinā, lai aicinātu valsts serbu, horvātu un musulmaņu kopienas uz izlīgumu, sestdien brīdināja, ka pasauli apsēdusi «kara atmosfēra», un nosodīja tās uzkurinātājus.

Uzrunājot ļaudis, kas sapulcējušies uz dievkalpojumu Sarajevas Olimpiskajā stadionā, pāvests norādīja, ka visu planētu pārņēmuši konflikti, kas līdzinās trešajā pasaulē izcīnītajiem kariem, kuri norisinās pakāpeniski un nerimstoši.

Viņš piebilda, ka ziņas pasaules medijos liek sajust «kara atmosfēru» un «daži vēlas šo atmosfēru apzināti uzkurināt», lai no tā gūtu peļņu ar ieroču tirdzniecību.

«Taču karš nozīmē bērnus, sievietes un sirmgalvjus bēgļu nometnēs, tas nozīmē piespiedu pārvietošanu, sagrautas mājas, ielas un rūpnīcas, un pāri visam – sagrautas dzīves,» uzsvēra katoļu baznīcas galva.

Iepriekš sarunā ar Bosnijas un Hercegovinas prezidentālās padomes locekļiem viņš norādīja, ka «atbildīgu politiķu» galvenais uzdevums ir kalpot savām kopienām un aizstāvēt to pamattiesības, starp kurām īpaši izceļas tiesības uz reliģisko brīvību.

«Šādā ceļā būs iespējams ar konkrētiem pasākumiem izveidot miermīlīgu un taisnīgu sabiedrību (..), kas kopīgi strādājot atrisinās daudzās problēmas, ar kurām ļaudis sastopas ikdienā,» norādīja Francisks.

Tādējādi varēs «sekmīgi stāties pretī to barbarismam, kas izmantos katru domstarpību gadījumu par attaisnojumu turpmākai neaprakstāmai vardarbībai,» atzina pāvests, piebilstot, ka tādējādi būs iespējams sadziedēt «pat visdziļākās brūces,» ko savulaik cirtis nežēlīgais pilsoņkarš.

Jau naktī Sarajevā autobusos ieradušies desmitiem tūkstošiem svētceļnieku, un stadionā, lai uzklausītu pāvestu, pulcējušies 65 000 cilvēku. Cits pūlis ir sanācis pie katoļu katedrāles pilsētas centrā, kur Franciska ierašanās gaidāma vēlāk.

Vienlaikus pilsētā veikti stingri drošības pasākumi, un galvenajās ielās slēgta satiksme, bet gar pāvesta pārvietošanās maršrutu slēgtas par kafejnīcas. Par kārtības uzturēšanu Sarajevā gādā vairāk nekā 4000 policistu.

Paredzēts, ka atceļā uz Romu Francisks dosies plskt.21.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu