Kā savus bērnus audzina Anna Rozīte un Māris Olte (48)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ģimenes nedēļai par godu notikuši vairāki ģimeniski pasākumi, kuri uzsver ģimenes būtību un vecāku lomu kvalitāti. Mēs esam tikai cilvēki un nespējam būt eņģeļi 24 h diennaktī... Kā ar to tiek galā un kā savas atvases audzina, jautājām pasākumu vadītājai, TV personībai Annai Rozītei un dabas draugam Mārim Oltem.

Anna Rozīte: es vēlos būt savai meitai par paraugu!

Foto: TVNET

Kļūstot par mammu, esmu atklājusi sevi no jauna.Esmu kļuvusi daudz konkrētāka savos mērķos un vēlmēs, daudz vairāk novērtēju visu, kas man ir dots, un pēc iespējas kvalitatīvāk cenšos pavadīt katru savas dzīves minūti. Es zinu, ka vēlos tapt par savas meitiņas piemēru un tā ir liela, liela atbildība!

Tāpēc nākas bieži piedomāt pie vārdiem, savas uzvedības un attieksmes pret apkārtējo pasauli. Ļevs Tolstojs ir teicis, ka viņš nezinot nevienu audzināšanas veidu, kas neiekļautu tajā sevis paša audzināšanu. Tāpēc es savu meitu uzskatu par mazu, bet tajā pašā laikā ļoti lielu skolotāju sev.

Viņa ir kā švammīte, kas uzsūc un atkārto pilnīgi visu.

Labākā audzināšana, manuprāt, ir labs piemērs!

Pirms meitiņas piedzimšanas jau zināju, ka mēs kopā lieliski pavadīsim laiku. Zināju, ka bērniņa piedzimšana nevis ierobežos mani, bet tieši otrādi - sekmēs manu personīgo attīstību. Un tā tas arī notika!

Esmu kļuvusi arī par biedrības «Babyroom» dalībnieci, un mēs esam apkopojuši dažādas vietas Latvijā, kur ir padomāts par bērnu un vecāku vajadzībām un ērtībām, un tādu vietu nav maz, un ir liels prieks, ka mēs turpinām iepazīt aizvien jaunas."

Būt mammai ir tik forši!

Māris Olte: pēc iespējas mazāk teikt «nē»!

Foto: TVNET

Bērnam galvenais ir izjust mīlestību un uzmanību gan no mammas, gan no tēva. Katru otrdienu kopā dodamies uz Madonas kausa orientēšanās sacensībām. Ziemā ejam makšķerēt, veicam lauku darbus, skaldām malku. Mīļākās izklaides ģimenei ir atpūta ūdeņos un pārgājieni.

Bērnu audzināšanā man vissvarīgākais šķiet pēc iespējas mazāk teikt «nē». Man ļoti bieži liekas, ka

mēs, pieaugušie, kādu bērnu lietu aizstājam ar savām bailēm!

Nekāp kokā! Kāpēc nekāpt? Nenosmērējies! Kāpēc nenosmērēties? Jo man, kā vecākam, būs

jāmazgā tev drēbes! Ticiet man, tas nav nopietns iemesls - vajag ko būtiskāku! Vajag izvairīties no šīm ne-ne-ne lietām, jo tās bērnu var izveidot pavisam citādāku, nekā mums gribētos redzēt. Pārāk kārtīgu, nevis, piemēram, delveri, kam nekas nav neiespējams!

Tajā brīdī, kad tu dzīvo, mēs katrs esam tendēti uz savām lietām un reakcijām, kas mūs izveido par tādiem, kādi esam.

Bērni ir brīnišķīgs veids, kā pārbaudīt, ko tu maz zini no dzīves.

Ko tu māki un ko domā! Man bērni ir skolotāji viennozīmīgi. Bērni ir domāti, lai vecāki kaut ko iemācītos!»

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu