DP lidostā aiztur nacionālboļševiku Benesu Aijo (243)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien, 14.maijā, starptautiskajā lidostā «Rīga» Drošības policija (DP) sadarbībā ar Valsts policiju un Valsts robežsardzi aizturējusi nacionālboļševiku Benesu Aijo. Viņš tika izraidīts no Ukrainas, jo, neievērojot iepriekš uzlikto aizliegumu iebraukt šajā valstī trīs gadus, viņš kopā ar vēl diviem aktīvistiem maija sākumā centās nelegāli iekļūt Ukrainā.

Ukrainā viņu aizturēja Ukrainas robežsardze. Latvijas valsts robežsardzes pārstāve Kristīne Pētersone apliecināja, ka Aijo Rīgas lidostā bija ieradies ar reisu no Ukrainas.

DP pret Aijo sākusi kriminālprocesu par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu, kā arī par aicinājumu likvidēt Latvijas valstisko neatkarību.

Pēc aizturēšanas Aijo nogādāts DP, kur

tiks lemts par drošības līdzekļa piemērošanu.

Likums dod tiesības policijai personu aizturēt līdz 48 stundām bez izmeklēšanas tiesneša lēmuma. Pēc tam personai vai nu jāpiemēro ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, vai apcietinājums. Par apcietinājuma piemērošanu lemj tiesa.

Šī Aijo ir jau otra lieta par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu.

Rīgas apgabaltiesa 2005.gada novembrī atzina Aijo par vainīgu un piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz deviņiem mēnešiem. Apelācijas instance

cietumsodu aizstāja ar 9600 latu naudas sodu,

savukārt kasācijas sūdzība tika noraidīta.

Saskaņā ar pirmās instances tiesas spriedumu Aijo 2004.gada 17.oktobrī devies uz laikraksta «Diena» redakciju, kur apsargam nodevis divas A4 formāta skrejlapas ar tekstu krievu valodā, kas satur Latvijas nacionālboļševiku uzsaukumus.

Iesniegtajā tekstā vairākas reizes pausta naidīga attieksme un uzsaukumi, kas asi vērsti pret Latvijas varas iestādēm, Valsts prezidenti, valdību un Rīgas domi. Uzsaukumi laikrakstā «Diena» netika publicēti, bet gan nodoti izvērtēšanai Drošības policijai.

Jau ziņots, ka Ukrainas robežsargi nesen aizturējuši Aijo, kurš vēl ar diviem citiem cilvēkiem centies nelegāli iekļūt Ukrainā, apejot robežpunktu, paziņoja Ukrainas Robežsardzes valsts dienests. Pārbaudē pie viņiem tika atrasta video un fotoaparatūra, Luhanskas apgabala karte, «Donbasa tautas zemessardzes» caurlaide, maskēšanās drēbes.

Tālākā pārbaudē noskaidrots, ka Aijo vēl pirms mēneša tika aizliegts iebraukt Ukrainā trīs gadus.

Aijo martā iesaistījās Krimas «pašaizsardzības spēkos»,

kur bija pazīstams ar iesauku «Beņa-Antimaidans».

Par Aijo darbībām Ukrainā pārbaudi sāka gan DP, gan Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP). DP sākusi pārbaudi par Aijo izteikumiem Ukrainā, bet PMLP ierosinājusi pārbaudes lietu par Aijo iespējamo brīvprātīgo iestāšanos citas valsts bruņotajos spēkos vai militārā organizācijā.

PMLP ir jānoskaidro Ministru kabineta noteikumos par Latvijas pilsonības zaudēšanas un atjaunošanas kārtību minētie apstākļi.

Komentāri (243)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu