Grieķija izmanto ārkārtas līdzekļus, lai atmaksātu parādu SVF

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Grieķija ir ķērusies pie ārkārtas situāciju konta izmantošanas, lai atmaksātu 750 miljonu eiro parādu Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), kura atmaksas termiņš ir otrdien, aģentūrai AFP atklāja anonīms avots Grieķijas centrālajā bankā. «Tā bija Grieķijas Bankas prezidenta iniciatīva, lai pārvarētu strupceļu,» norādīja avots, kas vēlējās palikt anonīms.

Grieķijas finansiālā situācija kļūst arvien drūmāka, un finanšu ministrs Janis Varufakis ir brīdinājis, ka divu nedēļu laikā valstij var beigties nauda, ja līdz tam laikam netiks panākta vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Grieķija sarunas ar Eiropas Savienību, Eiropas Centrālo Banku un SVF turpina jau vairākus mēnešus, cenšoties panākt, lai kreditori izmaksā pēdējo starptautiskā aizdevuma daļu 7,2 miljardu eiro apmērā, ko

kreditori atsakās darīt, kamēr Grieķija neapņemas veikt noteiktas ekonomiskās reformas.

Abām pusēm stingri pieturoties pie savām pozīcijām un SVF aizdevuma atmaksas termiņam tuvojoties, Grieķijas centrālās bankas vadītājs Jannis Sturnars pagājušajā nedēļā informēja valdību, ka 660 miljonus eiro tā varētu iegūt no bankas īpašā konta, kas paredzēts izmantošanai vienīgi «ārkārtējas nepieciešamības» gadījumā.

Notika divas tikšanās ar Grieķijas premjera Alekša Cipra padomniekiem, kā arī konsultācijas ar SVF, kā rezultātā centrālā banka atbrīvoja šajā kontā esošos līdzekļus izmantošanai, informēja anonīmais avots.

Atlikušo summu, kas bija nepieciešama maksājuma SVF veikšanai, valdība savāca no dažādiem avotiem.

Atsevišķā paziņojumā Grieķijas valdība informēja, ka pašvaldības un valsts institūcijas valsts budžetam ir nodevušas vairāk nekā 600,3 miljonus eiro pēc tam, kad valdība pieņēma lēmumu par to, ka tām ir jāpārskaita savas rezerves un jāpalīdz valstij segt īstermiņa finanšu saistības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu