Šopavasar dedzis vairāk mežu nekā iepriekšējos četros gados (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šogad līdz 24.aprīlim Latvijā jau reģistrēti 292 meža ugunsgrēki ar kopējo uguns skarto meža platību 309 hektāri, tajā skaitā jaunaudzes degušas 140 hektāru platībā, informēja Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Edijs Leišavnieks.

Pērn visa gada laikā bija 422 meža ugunsgrēki, kuros izdega par aptuveni trešdaļu mazāka teritorija - 217 hektāru. Savukārt 2012., 2011. un 2010.gadā uguns skartā meža platība bija 90-115 hektāru.

Plašākie uguns postījumi pēdējā desmitgadē bija 2006.gadā, kad 1929 ugunsgrēkos izdega 3790 hektāru meža.

Lielais ugunsgrēku skaits šopavasar skaidrojams ar sniega trūkumu ziemā un sauso laiku - lai gan nokrišņu daudzums martā un aprīļa sākumā bija lielāks par normu, daudzās dienās bijis ļoti zems gaisa mitrums, kas veicinājis strauju žūšanu. Teju visi meža ugunsgrēki izcēlušies kūlas dedzināšanas dēļ.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Igaunijas Vides aģentūras aprēķiniem ugunsbīstamība patlaban atbilst ceturtajai un piektajai - visaugstākajai - klasei, kas nozīmē ļoti augstu ugunsgrēku izcelšanās un izplešanās risku.

Savukārt atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērtējumam ļoti augsta ugunsbīstamība iestāsies, sākot ar 26.aprīli valsts dienvidaustrumu daļā, turpmākajās dienās arī citviet Latvijā meža degamības rādītājs sasniegs ceturto no piecām klasēm. Lietus, kas mazinās ugunsbīstamību, tiek prognozēts maija sākumā.

Lai ierobežotu meža ugunsgrēku izcelšanās iespējas, ir noteikti daži aizliegumi un ierobežojumi, par kuru neievērošanu var piemērot administratīvo, civiltiesisko un arī kriminālatbildību.

Uzturoties mežos un purvos, aizliegts nomest degošus sērkociņus, izsmēķus vai citus gruzdošus priekšmetus, kurināt ugunskurus, dedzināt atkritumus, braukt pa mežu un purvu ārpus ceļiem ar mehāniskiem transportlīdzekļiem, kā arī aizliegts veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku, atgādina Valsts meža dienests.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu