Šodien Lielā talka. Piedalies!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien visā Latvijā notiek Lielā talka, kad iedzīvotāji ir aicināti vienoties kopīgās vides sakopšanas un labiekārtošanas aktivitātēs. Arī portāla TVNET komanda aicina savus lasītājus doties talkā. Sūtiet savas talkošanas fotogrāfijas un videomateriālus mums - pastāstīsim par jūsu veikumu arī pārējiem lasītājiem!

Šodien plkst.9 visā Latvijā oficiāli sākās Lielā Talka - diena, kad cilvēki dodas talkā Latvijai ceļā uz tīrākās valsts titulu, informē pasākuma rīkotāji.

Līdz pat plkst.15 oficiāli un arī ilgāk neoficiāli, visā valstī cilvēki ir pulcējušies talkošanas vietās, kurās plānota gan atkritumu vākšana, gan dažādas vides labiekārtošanas aktivitātes.

Tie, kas talkot izlēmuši vien šodien, savu talkošanas vietu var izvēlēties un atrast mājas lapā «www.talkas.lv» sadaļā «Kartes», kur apskatāmas aptuveni 1600 oficiāli reģistrētās talku vietas, ko organizē aktīvākās pašvaldības, izglītības iestādes, organizācijas, uzņēmumi, kā arī brīvprātīgie entuziasti. Šīm vietām var pievienoties ikviens gribētājs - galvenais ir piefiksēt mājas lapā norādīto talkošanas vietas atbildīgās personas telefona numuru, lai nepieciešamības gadījumā varētu ar viņu sazināties.

Talkas organizatori TVNET informēja, ka Lielās talkas tradīcija sākās ar talku 2008.gada 13.septembrī, kas bija kā iedzīvotāju dāvana valstij tās 90.dzimšanas dienā.

Projekta mērķis ir līdz Latvijas simtgadei 2018.gadā to padarīt par tīrāko valsti pasaulē.

Pērn Lielajā talkā oficiāli pieteiktajās 1453 talkošanas vietās strādāja aptuveni 160 000 cilvēku, un tās laikā tika savāktas 1768 tonnas atkritumu.

Savu talkas vietu var izvēlēties mājas lapā www.talkas.lv sadaļā «Kartes», kur apskatāmas aptuveni 1500 oficiāli reģistrētās talku vietas, ko organizē aktīvākās pašvaldības, izglītības iestādes, organizācijas, uzņēmumi, kā arī brīvprātīgie entuziasti.

Šīm vietām var pievienoties ikviens gribētājs – galvenais ir piefiksēt mājas lapā norādīto talkas vietas atbildīgās personas telefona numuru, lai nepieciešamības gadījumā varētu ar viņu sazināties.

Kur talkot?

Lielās talkas atkritumu maisi šogad ir zilā krāsā, un talcinieki tos bez maksas varēs saņemt tikai un vienīgi 25.aprīlī ikvienā www.talkas.lv reģistrētajā talkas norises vietā visā Latvijā. Atkritumu vākšana kā ik gadu notiek tikai oficiālajos maisos, un nekur citur tos nav iespējams iegādāties. Savukārt par atkritumu maisu savākšanu un izvešanu ir atbildīga attiecīgā pašvaldība.

Savi piepildītie maisi jāatstāj tikai reģistrētajās talkas vietās, un par to nepieciešams informēt talkas atbildīgo.

Neskaidrību gadījumā jāzvana savas pašvaldības talkas koordinatoram.

Dodoties talkā, noteikti nepieciešami darba cimdi!

Iesakāms vilkt garās bikses un kreklu vai jaku ar garām piedurknēm, bet kājās – slēgtus apavus ar pietiekami cietu, biezu zoli,

lai pēdās nevarētu iedurties kāds nepamanīts stikls vai ass priekšmets. Galvā vēlams likt cepuri vai uzsiet lakatu. Šāds apģērbs pasargās arī no ērču piesūkšanās.

Strādājot ar tehniku un cimdos, vācot lapas, zarus un atkritumus, nepieciešams lietot aizsargbrilles, lai pasargātu acis. Sākot darbu, nepieciešams novērtēt vidi, kur sakopšana paredzēta. Lai nesavainotos, uzmanīgi jāapietas ar inventāru un nezināmas izcelsmes atkritumiem (šļirces, stikla lauskas u.c.).

Ja talkā atrastas izlietotas šļirces, pudeles ar ķīmiskiem vai nenosakāmiem šķīdumiem, akumulatori vai citi bīstami atkritumi – tos nedrīkst aiztikt! Par šādu priekšmetu atrašanās vietu informē savas talkas atbildīgo! Ja dabā vai pilsētas teritorijā atrasti miruši dzīvnieki, tos nedrīkst aiztikt, bet par šo faktu jāziņo attiecīgajai pašvaldībai.

Savukārt, ja ieraudzīti vairāk nekā divi ievainoti vai bojā gājuši dzīvnieki, jāziņo operatīvajam dienestam pa tālruni 112.

Dodoties talkā, noteikti ņem līdzi savus ģimenes locekļus, draugus, radus, kolēģus, kaimiņus un pats svarīgākais - darba prieku!

Turklāt Lielās talkas dienā var ne tikai vākt atkritumus, bet darīt arī citus labus darbus – stādīt kokus, radīt puķu dobes, labiekārtot māju pagalmus, izgatavot putnu būrīšus, atjaunot žogus, soliņus un tiltiņus!

Parādi citiem, kā tu talko!

TVNET aicina savus lasītājus doties talkā un sūtīt savas fotogrāfijas un videomateriālus uz e-pasta adresi reportieris@tvnet.lv!

Mēs par tavu talkošanu pavēstīsim citiem lasītājiem!

Kā arī TVNET šodien dosies talkot Rīgā, Mārupē, Siguldā un vairākās Kurzemes pilsētās. Par dažām no šīm talkošanas vietām pastāstīsim arī jums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu