Kā ar sulām spēcināt organismu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Vai zināji, ka sulas ir labs minerālvielu, vitamīnu un antioksidantu avots? Speciālisti iesaka bagātināt savu uzturu, dienā izdzerot vienu glāzi sulas. Turklāt, kā liecina Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes veiktais pētījums par Latvijā ražotajām paku sulām, katra no tām ir unikāla un ar atšķirīgām īpašībām. Protams, vēlams dzert pašu spiestās dabīgās sulas, tomēr ikdienā vairāk lietojam tieši veikalos nopērkamās paku sulas. TVNET piedāvā aplūkot interesantus faktus par 5 populārākajām Latvijā ražotajām paku sulām, kas nopērkamas veikalos: apelsīnu, tomātu, greipfrūtu, ananasu un ābolu.

 
Foto: Shutterstock

Apelsīnu sulā ir visvairāk C vitamīna

Rūpējoties par veselību, katram cilvēkam dienā ieteicams uzņemt vismaz 5 porcijas jeb 400 g augļu un dārzeņu, turklāt vienu no šīm porcijām ieteicams aizstāt ar sulas glāzi – lai cilvēkiem to atgādinātu, Pasaules Veselības organizācija ieviesusi speciālu programmu «5 a day» jeb «5 dienā». Labs sabiedrotais pavasarī saaukstēšanās laikā ir apelsīnu sula, kas ir ne tikai bagāta ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām, bet arī atspirdzinoša un uzmundrinoša.

Saskaņā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes veikto pētījumu, glāze veikalā nopērkamās apelsīnu sulas satur 93% no ieteicamās C vitamīna dienas normas. Dietologs un biedrības «5 dienā» eksperts norāda, ka C vitamīns spēcina organismu un samazina risku saslimt ar saaukstēšanās slimībām, palīdz ātrāk atveseļoties, ja tomēr gadījies saslimt, kā arī tas veicina citu vitamīnu absorbciju. Apelsīnu sula ir dabīga, pagatavota no apelsīniem, tāpēc tajā esošais C vitamīns organismā uzsūcas labāk. Saaukstēšanās gadījumā ieteicams palielināt C vitamīna devu, to var izdarīt, izdzerot divas glāzes apelsīnu sulas dienā.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Apelsīnu sula satur arī daudz citu vitamīnu un minerālvielu, piemēram, kāliju (9% no dienas normas), kas regulē organismā ūdens maiņu un liekā šķidruma izvadīšanu, kā arī uzlabo sirds un nervu impulsu darbību. Imunitātes stiprināšanā nozīmīga loma ir arī apelsīnu sulā esošajam magnijam, kurš vienlaikus arī stiprina kaulus un zobus, nodrošina nervu un muskuļu funkcionēšanu.

Ārsti šo atspirdzinošo un uzmundrinošo dzērienu iesaka lietot arī aterosklerozes mazināšanai, tāpat arī hipertonisko un aknu slimību pacientiem. Protams, tas ir labs palīgs gripas, angīnas un bronhīta ārstēšanā. Apelsīnu sula pat veicina paaugstināta asinsspiediena pazemināšanos.

Arī mediķi un uztura speciālisti ir vienisprātis, ka sulas vajadzētu dzert vairāk. «Augļi un dārzeņi ir viena no svarīgākajām pārtikas produktu grupām uzturā. Vislielākā nozīme dārzeņiem, augļiem un ogām ir kā vitamīnu avotiem. Daudzas veselības problēmas sākas tādēļ, ka ir pazeminājusies imunitāte. Augļi un dārzeņi, un to sulas palīdz organismam uzturēt imunitāti un pretoties infekcijas slimībām. Organismā neveidojas C vitamīna rezerves, tāpēc katru dienu jāēd ar šo vitamīnu bagāti dārzeņi, augļi vai ogas,» skaidro Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve un projekta «Sulasspēks» eksperte Ilze Straume.

Projekta «Sulasspēks» misija ir izglītot par sulu pozitīvajām īpašībām, kā arī veicināt augļu, dārzeņu un sulu patēriņu sabiedrības ikdienas uzturā. Vienlaicīgi projekts apvieno dažādus veselības jomas ekspertus un domubiedrus, kas kļuvuši par projekta vēstnešiem.

 
Foto: flickr.com/Marta Diarra

Greipfrūtu sula veicina vielmaiņu

Greipfrūtu sula ir kā organisma «modinātājpulkstenis», jo, pateicoties savai īpašajai, atspirdzinošajai garšai, tā rada mundruma sajūtu, vienlaikus bagātinot organismu ar tam nepieciešamām minerālvielām un vitamīniem.

Kā jau visas citrusaugļu sulas, arī greipfrūtu sula satur daudz dabīgā C vitamīna – saskaņā ar LLU veikto pētījumu, izdzerot glāzi šā dzēriena, tiek uzņemti 73% no diennaktī nepieciešamās C vitamīna devas. C vitamīns ir viena no trīs galvenajām vielām, kas rūpējas par organisma aizsargspēju stiprināšanu. Vienlaikus tas ir arī dabiskais antioksidants, tā uzsūkšanās organismā sākas jau mutes dobumā.

Rozā greipfrūti ir nedaudz saldāki par dzeltenajiem, taču vitamīnu un minerālvielu koncentrācija ir ļoti līdzīga. Rozā greipfrūtu sula satur arī kāliju (10% no ieteicamās dienas devas), kas uzlabo sirds un nervu impulsu darbību, tāpat arī magniju, fosforu, kalciju, dzelzi un mangānu. Līdz ar to var teikt, ka tā stiprina imunitāti, uzlabo hormonālo darbību, ādas struktūru un garastāvokli – tā dažādos veidos stiprina organismu.

Foto: flickr.com/breville

Lizete Māldere, uztura speciāliste un projekta «Sulasspēks» eksperte: «Greipfrūtu sula ir lielisks antioksidantu, vitamīnu un minerālvielu avots. Tās sastāvā ir salīdzinoši zems vienkāršo ogļhidrātu jeb cukura daudzums, tādēļ tā lieliski veldzē gan slāpes, gan izsalkumu un tiek plaši izmantota arī dažādās svaru samazinošās diētās. Taču jāievēro, ka greipfrūti un to sula spēj ietekmēt dažādu medikamentu, kā holesterīna, asinsspiediena, trauksmi samazinošu u.c. preparātu darbības mehānismu. Tāpēc esiet vērīgi!»

Glāze sulas ir labs veids, kā dienu sākt ikvienam, to īpaši novērtē arī sportisti. Ruslans Sorokins, pludmales volejbolists un treneris, saka: «Glāze sulas sniedz enerģiju un možumu visai dienai. Organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai ir nepieciešamas minerālvielas, kas nodrošina dzīvībai svarīgas funkcijas. Tās uzņemt ir būtiski pirms sporta treniņa, lai sagatavotu organismu fiziskai slodzei un nodrošinātu to ar papildu enerģiju. Savukārt sportošanas laikā jūs zaudējat daudz vērtīgu minerālsāļu, kas izdalās līdz ar pastiprinātu svīšanu. Tāpēc glāze sulas ir viens no veidiem, kā pirms treniņa uzņemt minerālvielas, bet pēc sportošanas ātri atgūt organismā minerālsāļu līdzsvaru.»

Projekta «Sulasspēks» misija ir izglītot par sulu pozitīvajām īpašībām, kā arī veicināt augļu, dārzeņu un sulu patēriņu sabiedrības ikdienas uzturā.

 
Foto: Shutterstock

Tomātu sula veicina sirdsdarbību

Sula ir lielisks sabiedrotais steidzīgajiem un vienmēr aizņemtajiem cilvēkiem. Tas ir veids, kā ātri mazināt izsalkumu, uzņemot vērtīgas minerālvielas un vitamīnus. Tomātu sula ir kā viegls ēdiens, kurš rada sāta sajūtu un ir veselīgs.

Tomāti ir vieni no populārākajiem dārzeņiem gan Latvijā, gan pasaulē. Tie lieliski iederas dažādos ēdienos, dažkārt pat desertos. Tie nesatur daudz kaloriju, tāpēc piemēroti arī cilvēkiem, kuri ievēro diētas. Tomāti ne tikai lieliski garšo, bet ir arī nozīmīgs karotinoīdu, antioksidantu un minerālvielu avots.

Saskaņā ar LLU veikto pētījumu par Latvijā ražotajām paku sulām, tomātu sula no visām pētītajām paku sulām ir visbagātākā ar minerālvielām – tajā ir visvairāk kālija, dzelzs un fosfora, un tā ir bagātīgs karotinoīdu avots.

Foto: Shutterstock

Glāze tomātu sulas nodrošina 14% no cilvēkam nepieciešamās kālija dienas devas. Andis Brēmanis, dietologs un biedrības «5 dienā» pārstāvis, atklāj, ka kālijs ir ļoti svarīgs mūsu organisma funkcionēšanai, jo ir cieši saistīts ar normālas sirdsdarbības nodrošināšanu, turklāt ir nepieciešams arī ūdens līdzsvara nodrošināšanai, nervu un muskuļu darbībai, kā arī dažādu vielu nogādāšanai uz šūnām. Šī minerālviela ietilpst visos organisma audos un šķidrumos. Pastiprināti uzņemot kāliju, pazeminās asinsspiediens, palēninās sirdsdarbība. Savukārt tā trūkums organismā izraisa sirds un asinsvadu sistēmas darbības traucējumus, aritmiju, kā arī skeleta muskulatūras darbības traucējumus, kas var novest pie fizisko darbaspēju samazināšanās.

Nozīmīgs kālija avots ir mūsu pašu rudzu maize, taču LLU veiktais pētījums liecina, ka vienā glāzē 100% tomātu sulas ir tikpat daudz kālija, cik 200 g rudzu maizes.

Kā norāda LLU pētījumu autore Dr.sc.ing. Solvita Kampuse, vienlaikus tomātu sula ir labs karotinoīdu avots un, salīdzinot ar citām sulām, tā satur vismazāk cukura. Tāpat šajā sulā ir nervu un muskuļu sistēmām nepieciešamais magnijs, sula satur arī fosforu, dzelzi, cinku, varu un mangānu.

Sulu nozīmi steidzīgo cilvēku ikdienā aktualizē arī uztura speciāliste Inga Širina: «Ikdienas skrējienā sanāk paskriet garām kā ēdienreizēm, tā arī pilnvērtīgam uzturam. Laika trūkuma dēļ arvien biežāk izvēlamies ēst pusfabrikātus, pa ceļam paķerot kaut ko jau gatavu, bet tikpat gatavi, taču krietni vērtīgāki ir augļi un dārzeņi, to sulas.»

 
Foto: Shutterstock

Ābolu sula attīra organismu

Ābolu sula ir viena no populārākajām sulām Latvijā un pasaulē. Tā pati par sevi veldzē slāpes un lieliski iederas arī dažādu kokteiļu pagatavošanā. Šobrīd Latvijā ir viens no zemākajiem sulu patēriņiem Eiropā, kā arī mēs par maz uzturā uzņemam augļus un dārzeņus, kas šobrīd ir svarīgākā produktu grupa uztura šķīvī.

LLU pētījuma par Latvijā ražotajām paku sulām autore Dr.Sc. Solvita Kampuse: «Ābolu sula satur daudzas vērtīgas minerālvielas, piemēram, kāliju, kas regulē organisma liekā šķidruma izvadīšanu, mangānu, kurš nepieciešams kaulu un cīpslu veidošanai, magniju, kas ir būtisks nervu un muskuļu funkcionēšanai, sirds ritmam un imunitātei, tāpat arī fosforu un kalciju. Ābolu sulas sastāvā ir dzelzs un pektīnvielas, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs, kā arī palīdz izvadīt kaitīgos savienojumus no organisma.»

Foto: PantherMedia/ScanPix

Pediatrs Enoks Biķis uzskata, ka par ābolu sulu nedrīkstētu aizmirst, parasto ikdienas ēdienkarti sastādot, jo kā urīndzenošs līdzeklis tā palīdz attīrīt organismu no dažādiem sārņiem un kavē nierakmeņu veidošanos. Ābolu sula labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu un aizkavē holesterīna līmeņa paaugstināšanos. Tā uzlabo elpošanas funkciju un var palīdzēt plaušu slimību ārstēšanā. Ābolu sulu īpaši ieteicams lietot mācību periodā, kad ir intensīva garīgā slodze.

Ikvienam latvietim vajadzētu palielināt ikdienā izdzerto sulu daudzumu. Sporta ārsts Ilgonis Zemītis: «Spēks un veselība sākas ar pareizu uzturu. Ilgā ārsta prakse ir palīdzējusi pārliecināties, cik liela nozīme ir šķietami tik elementārai lietai – tam, kā un ko mēs ēdam! Tik daudz veselības problēmu rodas tieši uztura dēļ. Un ja nu tiešām nemākam ēst, varbūt iemācīsimies dzert sulas?»

100% augļu un dārzeņu sulas pēc to īpašībām patiesībā ir tie paši dārzeņi un augļi, tādēļ zinātnieki atzinuši, ka glāze sulas ieteicama kā viena no piecām dienas augļu un dārzeņu porcijām, ko iesaka katru dienu apēst uztura eksperti. Īpaši ieteicams tas ir cilvēkiem, kuru gremošanas sistēma daudz vieglāk uzņem dārzeņus un augļus šķidrā veidā.

 
Foto: Shutterstock

Ananasu sula stiprina kaulus

Ananasus mēdz pamatoti dēvēt par tropisko augļu karaļiem, jo tie ir ne tikai skaisti un gardi, bet arī veselīgi augļi. Ananasu sula pakā ir lieliska alternatīva tiem, kuri vēlas dzīvot veselīgi un sajust šā tropu karaļa garšu, taču kuriem nepietiek pacietības, lai dotos uz veikalu gardākā augļa meklējumos un to pareizi sagrieztu.

Kā atzīst LLU pētījuma autore Dr.Sc. Solvita Kmapuse, ananasu sula ir īsta mangāna krātuve – glāzē paku sulas ir 100% nepieciešamās mangāna dienas devas. Mangāns ir nozīmīgs mikroelements kaulu un cīpslu veidošanai. Sula satur arī 30% no dienas vara devas un 9% no magnija dienas devas, tāpat ananasu sulā ir arī kālijs, kalcijs, dzelzs un fosfors. Šajā sulā ir arī daudz C vitamīna (aptuveni 60% no IDD) un kālija, kas nodrošina asiņu dabisko plūsmu un asinsvadu caurlaidību.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Ananasu sulu iesaka dzert ikvienam, arī dažādu iekaisīgo slimību gadījumos, jo tās sastāvā esošais ferments bromelīns veicina gremošanu, kā arī tam piemīt pretiekaisuma darbība. Tāpēc ananasu sula ir labs maltītes noslēgums. Bromelīns ir noderīgs sportistiem un citiem aktīviem cilvēkiem traumu gadījumā, jo tas palīdz dziedēt saišu iekaisumus, sastiepumus un sporta traumas. Tāpat ananasu sula palīdz pret sliktu dūšu, tāpēc to iesaka grūtniecēm un cilvēkiem, kuriem mēdz būt slikta dūša, braucot automašīnā, lidmašīnā vai kuģī.

Dietologs un biedrības «5 dienā» pārstāvis Andis Brēmanis: «Ananasus un to sulu iesaka lietot cilvēkiem, kuri ievēro diētas, jo ananasi satur plašu vitamīnu un minerālvielu klāstu. Tas ir svarīgi, jo cilvēkam, kurš ikdienā ēd mazāk, tā ir iespēja uzņemt nepieciešamās barības vielas. Vienlaikus ananasi aktivizē vielmaiņu, kas arī veicina notievēšanu.»

Uztura speciāliste Lizete Māldere rosina dzert sulas, jo tā izpaužas rūpes par sevi: «Tavs ķermenis ir tavs templis, kuru jākopj un par kuru jārūpējas. Veselīgs, sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs ir galvenais stūrakmens starojoša tempļa uzturēšanai.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu