ANO ģenerālsekretārs aicina Izraēlas jauno valdību ļaut pastāvēt Palestīnai

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns otrdien aicināja nākamo Izraēlas valdību stingri atbalstīt divu valstu risinājumu un mudināja starptautisko sabiedrību veicināt abu pušu atgriešanos pie sarunu galda.

«Divu valstu risinājuma perspektīvas turpina sarukt, un tam var būt potenciāli eksplozīvas sekas,» Bans paziņoja ANO Drošības padomes sanāksmē.

Benjamins Netanjahu atlicis jaunās valdības veidošanu un pieprasījis pagarināt trešdien noteikto termiņu par divām nedēļām līdz 6.maijam.

Pirms savas pārvēlēšanas pagājušajā mēnesī premjerministrs Bejamins Netanjahu atteicās turpināt atbalstīt Palestīnas valsti un solīja stiprināt apmetņu celtniecību okupētajā Austrumjeruzalemē.

Kopš tā laika Izraēlas līderis, galvenokārt starptautiskā spiediena dēļ, tostarp arī no ASV puses, kas vairākkārt aicinājušas uz divu valstu risinājumu, centies atkāpties no šīs apņemšanās.

«Es stingri aicinu nākamo valdību atkārtoti apliecināt Izraēlas turēšanos pie divu valstu risinājuma un spert uzticamus soļus, tai skaitā iesaldēt apmetņu aktivitātes, kas veidotu vidi nozīmīgu sarunu atsākšanai,» sacīja Bans.

Bans atzina, ka galīga risinājuma sasniegšanai vēl ir daudz izaicinājumu. Tomēr viņš uzsvēra, ka Izraēlai un Palestīnai jāizlemj «izvēlēties mieru vai nāvi, nestabilitāti un ciešanas, kas jau pārāk ilgi ir veidojušas konfliktu.»

Palestīnas pastāvīgā novērotāja ANO vietnieks Feda Abdelhadi Nasirs aicināja padomi pieņemt rezolūciju, kas noteiktu, ka Palestīnas valsts un Izraēlas valsts var dzīvot mierā un drošībā starptautiski atzītās robežās.

Savukārt Izraēlas sūtnis ANO Rons Prosors padomei sacīja, ka situācija Tuvajos Austrumos ir pasliktinājusies, jo turpinās konflikti Sīrijā, Irākā un Jemenā.

«Šodien es esmu šeit, lai jums pavēstītu: ja šī padome nepārtrauks izcelt Izraēlu, kas ir vienīgā demokrātija šajā reģionā, un nesāks pievērsties reālajiem draudiem mūsu reģionā, nekas nemainīsies,» teica Prosors.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu