Profesija, kurā tuklos tur cieņā, - Japānas templī sumo čempionāts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānā sabiedrība ļoti ciena senās sumo cīņu mākslas pārstāvjus. Šonedēļ ceremoniāls sumo čempionāts «Honozumo» sarīkots Jasukuni templī Tokijā.

Vēstures grāmatās teikts, ka sumo cīņas Japānā izkoptas jau vismaz 1500 gadu senā pagātnē.

Šī cīņas māksla cieši saistīta ar reliģiskiem rituāliem Šinto tempļos, kuriem līdztekus notikuši aizlūgumi par labu ražu.

Šā cīņas veida noteikumi ir vienkārši - aplī tiek iesūtīti divi branga apmēra vīri, kuru uzdevums ir savu pretinieku vai nu no apļa izstumt, vai apgāzt.

Galvenais ir panākt, lai zemei pieskaras jebkura pretinieka ķermeņa daļa, izņemot pēdas.

Ir skaidrs, ka cīkstoņa masai šai sporta veidā ir teju izšķiroša nozīme. Pie tam seni ticējumi vēsta, ka sumo cīkstoņi ar savu iespaidīgo svaru varējuši satricināt pat zemeslodi, tādējādi izdzenot ļaunos garus.

Un, lai gan japāņi parasti lepojas ar ļoti veselīgu dzīvesveidu, sumo cīkstoņi ir izņēmums. Ņemot vērā senās paražas un tradīcijas, tuklie spēkavīri sabiedrībā tiek turēti lielā godā un izpelnās cilvēku cieņu.

Izrādās, Japānā ir arī īpašas sumo skolas, kurp mācekļi tiek nosūtīti jau agrā vecumā vai vismaz pusaudžu gados.

Katrai sumo skolai esot sava slepenā ēdienkarte, kas ir svara un muskuļu masas audzēšanas pamatā.

Vidējais sumo cīkstoņa svars svārstās ap 250 kilogramiem.

Īsti savas jomas profesionāļi dzīvojot visai noslēgti tiešā sava pasniedzēja vadībā, ikdienā kopojot un lolojot savas valsts tradīcijas un apgūstot vēstures zinības. Tiek gaidīts, ka sumo cīkstoņi ievēros tikumīgu dzīvesveidu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu