Laikraksts: datus par amerikāņu telefona zvaniem ASV vāc jau kopš 1992. gada

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV varasiestādes sākušas vākt datus par amerikāņu telefona zvaniem ilgi pirms 2001.gada 11.septembra teroraktiem - jau kopš 1992.gada, vēsta laikraksts «USA Today».

Tolaik zvanus uz ārzemēm izsekoja ASV Narkotiku apkarošas pārvalde (DEA) un valdībai bija dati par «miljardiem» zvanu, raksta avīze. Kā apgalvo avoti, cīņā ar narkotiku tirdzniecību tika vākti dati par «teju visiem telefona zvaniem no ASV uz 116 valstīm, kas saistītas ar narkotiku kontrabandu».

Kā raksta «USA Today», programma tika aizliegta pēc tieslietu ministra Ērika Holdera rīkojuma tikai 2013.gadā pēc bijušā ASV izlūkdienestu darbinieka Edvarda Snoudena izraisītā skandāla, kura atklātībai nodotie dokumenti atklāja Savienoto Valstu īstenotās spiegošanas programmas.

Izmeklētāji izmantoja datus, lai atklātu narkokarteļu izplatīšanas tīklus ASV, ļaujot aģentiem iegūt informāciju par agrāk nezināmiem kontrabandas tīkliem un naudas pārvadātājiem. Viņi arī izmantoja datus, lai izslēgtu ārzemnieku saistību ar federālās ēkas uzspridzināšanu Oklahomā 1995.gadā un identificētu aizdomās turamos daudzās citās izmeklēšanās.

DEA izlūkošanas nodaļas veiktā operācija ir pirmā zināmā ASV valdības izvērstā masveidīgā datu ievākšana par saviem pilsoņiem, vienalga, vai viņi ir aizdomās turamie noziegumā vai nav. Tas bija paraugs vērienīgajai telefonu noklausīšanās sistēmai, kuru ASV Nacionālās drošības pārvalde (NSA) izvērsa pēc 11.septembra teroraktiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu